Noord-Holland

Douane verbetert voorlichting over controle ruimbagage op risicovluchten

12 juli 2018, 09.43 uur · Aangepast 12 juli 2018, 10.15 uur

Shutterstock
Shutterstock

SCHIPHOL - SCHIPHOL De douane op Schiphol verbetert haar voorlichting over de controle van ruimbagage van passagiers op risicovluchten. Dat gebeurt nadat reizigers bij de ombudsman hadden geklaagd over de informatieverstrekking.

Klachten over de controles zelf, die zijn bedoeld om drugssmokkel tegen te gaan, werden door de ombudsman ongegrond verklaard. Wel vindt hij dat de douane reizigers 'vanuit het oogpunt van behoorlijkheid' vooraf zou moeten informeren.

Lees ook: Man smokkelt cocaïne in banden scootmobiel

Passagiers op zogeheten risicovluchten van en naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Suriname en Venezuela konden al wel op de website van de douane lezen dat douaniers op het vliegveld van bestemming bevoegd zijn hun koffers te openen zonder dat ze daar zelf bij aanwezig zijn. Vanaf nu wordt die informatie ook in de douane-app opgenomen, en worden reizigers naar eerdergenoemde bestemmingen bij de gate op die bevoegdheid geattendeerd. 

Tot 17 augustus vorig jaar werd bij 100%-controles ruimbagage in de aankomsthal van het vliegveld van bestemming gecontroleerd. Sinds 17 augustus vorig jaar worden die controles in de bagagekelders uitgevoerd. In gecontroleerde koffers laat de douane een brief achter met informatie over de controle.