Start van hoofdcontent

HEEMSKERK

nl

Tussen hoop en vrees om Heemskerkse bomen te redden: "Laat iedereen opstaan"

11 juli 2018, 22.55 uur

HEEMSKERK Actiegroep BOOM in Heemskerk luidt de noodklok. Landgoedbeheerder PWN heeft voor de oprijlaan van Marquette een kapvergunning aangevraagd voor 48 beeldbepalende bomen. "Dit is een ultieme poging om dorpsgenoten op te roepen ons te steunen."

Sinds 1986 wordt door de beheerder gefaseerd gewerkt om de laan richting het Chateau tot één geheel te maken. De actiegroep rammelt al enkele jaren aan de hekken om fase 3 te redden van de bomenkap. "Ik denk dat we een parel van de IJmond kwijtraken, daar moeten we voor vechten", zegt Mary Admiraal tegen NH Nieuws.

"Daarom zitten we hier om te voorkomen dat de kettingzaag gebruikt gaat worden. Ik hoop dat iedereen ons wilt gaan steunen. Anders hebben we alleen deze schilderijen nog", aldus Admiraal. 

Petitie
Een rondgang met een petitie leverde eerder maar liefst 5000 handtekeningen op. Toch is het voor PWN geen reden geweest om de plannen om te gooien, zegt boswachter Dario Duijves. "De helft van deze bomen staat op instorten", zegt hij. "Een ander belangrijk punt is dat we een uniforme laan willen hier. En daar houden we aan vast", aldus de boswachter. 

Onbegrijpelijk
Er zijn twee politieke partijen die tegen de kap zijn. PVDA-raadslid Eus Hes zegt: "Het college en de coalitiepartijen hebben hun mond vol van burgerparticipatie. Maar als er dan 5.000 handtekeningen uit het dorp komen om dit tegen te houden, dan geven we niet thuis. Het blijkt dus een loze belofte."

John van Dongen van GroenLinks vult hem aan: "Wij vinden dat de inwoners van Heemskerk gehoord moeten worden", zegt de Heemskerkse fractievoorzitter. "In 1986 keken ze daar misschien anders tegenaan, maar er staan 48 bomen, meer dan 150 jaar oud: die kap je gewoon niet."

Kapvergunning
Of de kapvergunning wordt afgegeven is aan het college. Voordat het zover is moeten eerst de nieuwe zienswijzen beantwoordt worden die deze week werden ingestuurd.

Joke van Bree van de actiegroep is er allerminst gerust op: "Ik vrees met grote vrezen. Laat iedereen opstaan, anders is het hier een kale bedoening."

NH / Dennis Mantz