Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Door brand gehavende Corneliuskerk in Limmen bijna 'dakloos'

11 juli 2018, 21.56 uur · Aangepast 11 juli 2018, 22.21 uur

LIMMEN Nog een paar weken en dan is de Corneliuskerk in Limmen 'dakloos'. In het dorp wordt hard gewerkt aan het herstel van de door brand verwoestte kerk. De laatste sloopklus is het gehavende dak. Dat moet voor de bouwvak verwijderd zijn, zodat er na de zomer een nieuwe op kan.

Begin mei brandde de Corneliuskerk deels af. Vooral het dak en het interieur werden gegrepen door de vlammen. De afgelopen maanden is er flink puingeruimd. Nu rest nog de laatste grote sloopklus: de restanten van het dak. Daarvoor is in de kerk een gigantische steiger neergezet om een werkvloer op hoogte te creëren.

Lees ook: Puinruimen in de afgebrande Corneliuskerk: "Johannes en Marcus zijn helemaal verdwenen"

"Hier zou je kunnen apenkooien", grapt pastor Johan Olling als hij zijn tot bouwkeet omgetoverde kerk laat zien. Eenmaal boven is goed zichtbaar waar het vuur allemaal is geweest. Werklieden halen nog dagelijks zwartgeblakerde balken en grote stukken puin weg. Toch heeft de kerk volgens Olling geluk gehad.

"Het had allemaal veel erger kunnen zijn. Als de muren en stenen bogen waren ingestort of als de toren verloren was gegaan." Maar dat is gelukkig niet gebeurd. Het dak wordt de komende twee tot drie weken van achteren naar voren gestript. "Eerst worden de leitjes er van af gehaald en daarna de rondingen van het dak."

Lees ook: Limmen komt bij van verwoestende brand: "Kerk betekende heel veel voor ons dorp"

Vóór de winter moet het nieuwe dak erop zitten. Het is de bedoeling dat de kerk volgend jaar september heropend wordt. Iedereen kan aanstaande vrijdag echter al weer terecht in de kleine dagkapel, de Mariakapel bij de ingang. "Daar word ik blij van. Dan wordt het weer een beetje een kerk."