Ga naar Content
Noord-Holland

Via Schiphol alleen reizen met kinderen? Dit moet je weten

11 juli 2018, 13.39 uur · Aangepast 12 juli 2018, 10.54 uur
Door: · Foto: Koninklijke Marechaussee

SCHIPHOL De Marechaussee op Schiphol roept passagiers op die in hun eentje met kinderen reizen daarvoor de juiste documenten mee te nemen. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee laat NH Nieuws weten dat er dagelijks tientallen gevallen zijn waarbij niet duidelijk is of beide ouders wel toestemming hebben gegeven om alleen te reizen met minderjarigen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vaders of moeders die zonder de andere ouder met hun kinderen via Schiphol willen reizen, moeten daarvoor altijd onder meer een toestemmingsformulier meenemen. Ook grootouders die met hun kleinkinderen reizen moeten bij de paspoortcontrole de juiste documenten kunnen overhandigen. De toestemming is nodig om internationale kindontvoeringen te voorkomen.

Dagelijks zijn er tientallen reizigers die bij de paspoortcontrole niet kunnen aantonen dat ze alleen mogen reizen met minderjarige kinderen. In zo'n geval worden ze meegenomen naar een kantoor waar dan nagegaan moet worden of er geen sprake is van ontvoering. Ontbrekende documenten moeten dan alsnog worden aangevraagd en de thuisblijvende ouder zal worden gebeld en om opheldering worden gevraagd.

Lees ook: Recorddrukte op Schiphol deze zomer: 220.000 passagiers per dag

Vooral tijdens de zomerdrukte is zo'n tijdrovende extra check niet alleen vervelend voor de ouders die het risico lopen hun vlucht te missen, maar ook voor de Marechaussee zelf en voor andere reizigers. Door personeelstekort werkt de Marechaussee dit jaar nog niet op volle sterkte. De marechaussees die de extra controles moeten uitvoeren, zijn dan langer bezig met deze passagiers, waardoor wachttijden voor anderen kunnen oplopen.

Wat moet je meenemen?
Wie alleen reist met kinderen moet rekening houden met een flinke stapel documenten die moet worden meegenomen. NH Nieuws zet ze voor je op een rij:

  • Een ingevuld toestemmingsformulier
  • Geboorteaktes van de kinderen
  • Een actueel uittreksel gezagsregister (daarvoor moet je naar de rechtbank)
  • Als je gescheiden bent: het ouderschapsplan
  • Een kopietje van het identiteitsbewijs van de thuisblijvende ouder
  • Gerechtelijke uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Bij verblijf op meerdere adressen: alle adresgegevens
  • In de gevallen van alleenreizende ouders van wie de partner is overleden, hoeft de akte van overlijden volgens de woordvoerder niet meegenomen te worden als er in het paspoort staat aangegeven dat je weduwe of weduwnaar bent.

    Schengen
    Ook als je binnen het Schengengebied vliegt, dus naar de meeste Europese bestemmingen en waar geen paspoortcontrole voor wordt gedaan, moet je volgens de zegsman van de Marechaussee deze documenten bij je hebben.