Ga naar Content

Duinbrand houdt Noord-Hollanders wakker: "Dacht dat m'n telefoon in brand stond"

SCHOORL Een duinbrand in Schoorl is vannacht niet onopgemerkt voorbijgegaan. Talloze inwoners van onder andere Egmond aan Zee, Castricum en Heiloo melden dat ze vannacht onaangenaam verrast werden door een penetrante brandlucht die hun woningen binnendrong.

Rond 4.00 uur meldde de de Veiligheidsregio dat er langs de Bosweg in Schoorl natuurbrand woedde. De exacte locatie was niet onmiddellijk duidelijk, maar kon met behulp van een politiehelikopter worden vastgesteld.

Vanwege de droogte en het daarmee samenhangende uitbreidingsgevaar stuurde de brandweer direct vier verkenningsvoertuigen en acht bluswagens richting de brand. Ongeveer een uur later gaf de brandweer het sein brand meester, en werd vastgesteld dat er ongeveer een hectare natuurgebied in vlammen was opgegaan. 

Lees ook: Natuurbrand in duingebied bij Schoorl

Terwijl het afgebrande gebied werd nageblust liet de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord weten dat de vrijgekomen brandlucht door de aanwezige zeemist nog lang in de wijde omgeving zou blijven langen. Bewoners van kernen in de omgeving die daar last van hadden, kregen daarom het advies ramen en deuren te sluiten. 

Die boodschap bereikte lang niet iedereen op tijd, zo blijkt uit reacties in Facebook-groepen met bewoners van dorpen in de omgeving. "Werd er wakker van", schrijft een Heiloose op Facebook. "Slaap met het raam open." Een ander schrijft dat het haar zelfs fysiek ongemak oplevert: "In de Stationsbuurt ook, niet te harden, slaat op m'n keel." 

Plastic of rubber
Hoewel de betreffende Heilooërs dan nog gissen naar de oorzaak van de brand, praten andere stadsgenoten hen snel bij. "Er is een duinbrand in Bergen, kan dat het zijn?", slaat een vrouw de spijker op z'n kop. Wat opvalt is dat meerdere mensen aan verbrand rubber of plastic denken, al zijn er geen aanwijzingen dat die materialen daadwerkelijk zijn verbrand. 

Ook in het ruim twintig kilometer verderop gelegen Castricum verstoorde de Schoorlse duinbrand de nachtrust van menig inwoner. "Inderdaad, een vreselijke geur. Ik werd er wakker van", meldt een vrouw op de plaatselijke Facebook-pagina. Ook daar bleken veel mensen in het duister te tasten over de oorzaak. "Dacht dat m'n telefoon in brand stond", schrijft een Castricummer. "Echt niet te doen, ik was al in m'n eigen huis op zoek naar brand."

Door het droge weer van de afgelopen weken is het risico op natuurbranden in het grootste deel van de provincie reëel, zo blijkt uit de website natuurbrandrisico.nl. Recreanten en terreineigenaren wordt daarom geadviseerd alert te zijn en verdachte situaties te melden.

Foto: Archieffoto. ANP/Maurice Amoureus