Start van hoofdcontent

HAARLEMMERMEER

nl

Nieuwste gemeentefusie beklonken: Haarlemmerliede en Spaarnwoude vanaf 2019 bij Haarlemmermeer

11 juli 2018, 12.00 uur · Aangepast 11 juli 2018, 12.19 uur · Foto: Creative Commons/Jan Willem van Aalst

HAARLEMMERMEER De beoogde fusie tussen Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude is definitief rond. Per 1 januari 2019 gaat de Haarlemmerliede en Spaarnwoude op in de gemeente Haarlemmermeer, zo heeft de Eerste Kamer gisteravond besloten.

Dat meldt burgemeester Pieter Heiliegers van Haarlemmerliede en Spaarnwoude in een tweet. De gemeente - met slechts een kleine zesduizend inwoners een van de kleinste gemeenten van het land - verliest daarmee na ruim 160 jaar haar zelfstandigheid. 

Op 24 mei stemde de Tweede Kamer in met de fusie, waarop Heiligers liet weten 'verheugd te zijn dat de Kamer het wetsvoorstel voor de fusie ongewijzigd heeft vastgesteld'. "Dat is wat mij betreft een bevestiging van het feit dat we het proces zeer zorgvuldig hebben doorlopen."

Efficiënter werken
Door deel uit te maken van de gemeente Haarlemmermeer kan de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude efficiënter te kunnen werken en burgers een betere dienstverlening bieden.  

Lees ook: Regeringspartijen: grenscorrectie om van Spaarndam één dorp te maken

Voor Heiliegers betekent de aanstaande fusie dat hij per 1 januari 2019 'eervol ontslag' krijgt, schrijft hij. Dat laat hem niet onberoerd, zo blijkt uit zijn toevoeging #brokindekeel. 

Verkiezingen
Vanwege de aanstaande fusie zijn er in maart in beide gemeenten geen gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Op 21 november mogen inwoners van de Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude naar de stembus.