Ga naar Content
Noord-Holland

Villa met WOII-verkenningstoren te koop in Wijk aan Zee

10 juli 2018, 19.00 uur
Door: · Foto: Wouter Holleboom

WIJK AAN ZEE De historische 'Villa Santiago' in Wijk aan Zee staat te koop voor 1,2 miljoen euro. De bijzondere woning ligt in de duinen en heeft een bunker met verkenningstoren uit de Tweede Wereldoorlog in de achtertuin.

Het huis, dat in 1907 is gebouwd als buitenverblijf voor een rijke Amsterdamse familie en dankt zijn naam Santiago aan de stamvader van deze familie: Jacobus Waterschoot van der Gracht. Santiago is namelijk Spaans voor Sint Jacobus.

Tweede Wereldoorlog
In de jaren '40 van de vorige eeuw bouwden de Duitsers in het terrein achter de villa twee bunkers als onderdeel van de 'Atlantikwall'. Dat was een verdedigingslinie die van Noorwegen via de kusten van tussenliggende landen tot de grens bij Spanje liep. Het doel van deze 'muur' was om de geallieerden buiten de deur te houden.

Een van de bunkers is verbouwd tot een woning en de andere, met daarbovenop een verkenningstoren, is nu onderdeel van de tuin van Villa Santiago. De huidige bewoner Wouter Holleboom kijkt regelmatig vanaf de toren de kustlijn af: "Het uitzicht is waanzinnig!"

Holleboom werd vooral verliefd op de locatie van het huis toen hij het drie jaar geleden kocht. "De ligging in de duinen sprak me het meeste aan. Omdat je ook een stuk eigen duin hebt, loop je zo vanaf je huis het strand op."

Bekijk hier de complete advertentie op Funda.