Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: De hoogopgeleide oudere drinkt het vaakst van allemaal

10 juli 2018, 13.13 uur · Aangepast 10 juli 2018, 13.46 uur
Door: · Foto:

Nergens in Europa drinken hoogopgeleiden vaker alcohol dan in Nederland en België. Daarbij valt op dat het vooral de Nederlandse ouderen met een hoge opleiding zijn die flink drinken.

Frequente innemer
Van de 25- tot 35-jarigen met een wetenschappelijke opleiding drinkt 30 procent geregeld een glaasje. Onder de groep 56- tot 70-jarige academici is dat percentage ruim tweemaal zo hoog. 65 procent is een frequente innemer, staat in een rapport van de Radboud Universiteit en het Sociaal Cultureel Planbureau, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Leefstijl
"Alcohol is voor veel mensen onderdeel van de leefstijl geworden", zegt onderzoeker Stefanie André. "De vrijdagmiddagborrel, het glaasje wijn bij het eten. Vooral bij de hogeropgeleiden hoort het er gewoon bij, terwijl ze eigenlijk heel goed weten dat dat niet gezond is.

Inkomen
Een mogelijke verklaring voor het drinkgedrag is volgens de onderzoekers het gemiddeld genomen hogere inkomen van hogeropgeleiden. 'Naarmate een land rijker is, is het ook juist deze groep die het op een drinken zet. Alcohol is simpelweg vaker en makkelijker voorhanden."

Voorlichtingscampagne
Ouderenpsycholoog Bas van Alphen pleitte eind vorig jaar al voor een anti-alcoholcampagne gericht op ouderen. "Ouderen hebben veel te weinig informatie over de invloed van alcohol. Hoe ouder je bent, hoe sterker die invloed is. Veel mensen denken dat twee tot drie glazen per dag geen problemen opleveren, maar zeker met een verouderend lichaam is dat wel zo. Niet alleen autorijden wordt dan lastig, onder invloed is ook de kans op een nare valpartij groter.

Wat vind jij?
Vind jij zo'n campagne voor oudere drinkers nodig? En zeg eens eerlijk: hoe vaak trek je zelf een fles open?

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].