Ga naar Content

Jan Wienese roeide vijftig jaar geleden naar eeuwige roem

AMSTERDAM Tijdens zijn olympische finale in 1968 kon Jan Wienese maar aan één dingen denken: eeuwige roem.

Biografie
Naam:
Jan Wienese
Geboren: 4 juni 1942
Beroep: Fysiotherapeut
Hobby: Roeien
Erelijst: Olympisch goud, Mexico 1968

Wienese: "Toen ik zag dat niemand er meer bij kon komen, kreeg ik een soort visioen van eeuwige roem. Echt te gek voor woorden. Moet je nagaan; zit je je kapot te roeien en krijg je een visioen van eeuwige roem. Dat was eigenlijk het enige waar ik aan dacht."

Wienese begon aan de race als een van de kanshebbers, met Jochen Meissner, de Europees Kampioen van 1965, als zijn grootste tegenstrever. Wienese had nog nooit een belangrijke internationale titel behaald, alhoewel hij er wel een paar dicht bij was geweest. Deze keer moest het dus gebeuren. Hij dichtte zichzelf goede kansen toe.

Lees ook: Sjoukje Dijkstra: "Een zilveren medaille heeft voor mij net zoveel waarde als een gouden"    

"Eigenlijk waren er zes favorieten in die finale van zes skiffeurs. Iedereen kon winnen, maar volgens mij was ik een klasse beter. Dat had ik laten zien in de voorwedstrijden. Die had ik heel gemakkelijk gewonnen."

En ook deze keer, op de roeibaan Xochimilco, liet Wienese zien dat hij in topvorm was. Na 2.000 meter roeien kwam hij in Mexico-Stad als eerste over de finish en viel hem die gedroomde eeuwige roem ten deel. Nooit eerder leverde een Nederlander deze prestatie en tot op de dag van vandaag is deze prestatie ook nooit geëvenaard. 

Voor meer iconen kijk hier.