Ga naar Content

Geen juf of meester voor honderden leerlingen na zomervakantie: "Het gaat echt mis"

NOORD-HOLLAND De kans is groot dat honderden basisschoolleerlingen na de vakantie geen juf of meester hebben. Het tekort aan leraren groeit in Noord-Holland namelijk sneller dan in andere delen van ons land. Veel schooldirecteuren zullen tijdens de vakantie dan ook geplaagd worden door slapeloze nachten als ze nadenken over de personeelsbezetting van hun school.

"Het gaat echt mis de komende jaren", zegt Petra van Haren, vice-voorzitter Arbeidsmarktplatform PO ( www.arbeidsmarktplatformpo.nl),  expertisecentrum van en voor werkgevers en werknemers in het primair onderwijs. "Nu al zijn er in Noord-Holland meer dan driehonderd vacatures op basisscholen en dat worden er de komende jaren nog drie keer zoveel."

Te weinig instroom
Meer dan een vijfde van alle leerkrachten op de lagere school nadert de pensionering en tegelijkertijd komen er te weinig nieuwe juffen en meesters van de opleiding. Dat tekort gaat onherroepelijk tot problemen leiden, zegt ook Paul Bronsting. Hij is bestuurder bij de stichting Jong Leren.

Lees ook: Reusachtig lerarentekort in Amsterdam: 7.900 kinderen na de zomer zonder meester of juf

Jong Leren bestuurt bijna dertig scholen op confessionele grondslag. "We trekken alles uit de kast, zoeken creatieve oplossingen, maar je kunt geen ijzer met handen breken: als de mensen er niet zijn, zijn ze er niet. Ik weet nu al dat ik na de vakantie niet alle vacatures heb ingevuld, daar heb ik wel slapeloze nachten van."

Imagoprobleem
Het beroep kampt met een slecht imago. "Je werkt je kapot voor een slecht salaris, denkt iedereen, maar dat is niet waar", zegt Van Haren. "Sinds we een akkoord hebben over een nieuwe CAO is het een van de best verdienende HBO-banen. Verder is het hartstikke leuk en uitdagend werk. Niet iedereen kan leraar worden, het is een beroep dat veel van je vraagt, maar waar je ook heel veel voor terugkrijgt".

De sector heeft haar hoop gevestigd op het groeiend aantal zij-instromers. Dat zijn mensen die vanuit een ander beroep via een verkorte opleiding een baan in het onderwijs accepteren.

Foto: NH Nieuws