Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Tandarts fel tegen gaatjes vullende mondhygiënist. Jij ook?

9 juli 2018, 13.02 uur
Door: · Foto:

Mondhygiënisten mogen vanaf 1 januari 2020 zelfstandig beginnende gaatjes vullen, verdoven en röntgenfoto's maken. Tandartsen protesteren tegen dat kabinetsbesluit.

Experiment
Het gaat om een experiment voor vijf jaar. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) noemt het "logisch om mensen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid, want we hebben iedereen nodig binnen de mondzorg, van mondhygiënist tot tandarts. Tandartsen krijgen dan meer ruimte voor de meer complexe mondzorg.''

Onder toezicht
Mondhygiënisten mogen tot nu toe nu alleen gaatjes vullen onder leiding van een tandarts, zodat die kan ingrijpen als het mis gaat. Ook hebben ze de toestemming van een tandarts nodig voor het maken van foto's en het verdoven van patiënten. Die voorwaarden verdwijnen. In Nederland werken ruim 3.000 mondhygiënisten. 4 van de 10 hebben een eigen praktijk zonder tandarts.

Onverstandig besluit
"Het besluit om mondhygiënisten buiten de tandarts om gaatjes te laten vullen, is buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt", zegt Wolter Brands, voorzitter van tandartsenvereniging KNMT. "Een solistisch werkende mondhygiënist kan niet de juiste zorg leveren op het moment dat een op het oog 'eenvoudig' gaatje dieper blijkt te zijn dan gedacht."

Overdreven
Het risico op complictaties bij het zelfstandig vullen van een gaatje wordt volgens de mondhygiënisten door de protesterende tandartsen overdreven. "Het is juist goed dat we nu eindelijk het volledige deskundigheidsgebied kunnen inzetten waarvoor we zijn opgeleid", zegt Manon van Splunteren van de Nederlandse Vereniging Mondhygiënisten.

Wat vind jij?
Voor wie kies jij als er een gaatje gevuld moet worden?

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].