Noord-Holland

'Enige vertraging' door eerste acties beveiligers Schiphol

9 juli 2018, 11.40 uur

NH Nieuws/Doron Sajet
NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL - SCHIPHOL De eerste stiptheidsacties van de beveiligers op Schiphol hebben volgens FNV Beveiliging 'enige vertraging' veroorzaakt. Aan de actie deden beveiligers van G4S Aviation Security die lid zijn van de vakbonden FNV en CNV.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Een deel van de beveiligers die bij de securityfilters en bij de ruimbagage werkt, heeft vanochtend van 7.30 tot 8.30 uur stiptheidacties gehouden. Bij de security voor passagiers betekende dat dat de handbagage extra streng werd gecontroleerd. Ook bij de afdeling voor ruimbagage werden koffers door de deelnemende beveiligers strenger gecheckt.

Lees ook: Beveiligers Schiphol voeren actie: "Maar niemand zal vlucht missen"

Vakbondsbestuurder Tanja Schrijver van FNV Beveiliging laat NH Nieuws weten dat die extra controles voor wat vertraging hebben gezorgd. Ze is blij met de eerste actie en waarschuwt dat er meer acties gaan komen. Wanneer die zijn, wordt pas op het laatste moment bekendgemaakt.

De acties van de beveiligers vallen in de drukste periode van het jaar. Zaterdag is de vakantie begonnen voor het zuidelijke deel van het land. Tot en met 2 september verwacht Schiphol gemiddeld 220.000 reizigers per dag.

Lees ook: Beveiligers Schiphol bereiden acties voor: chaos dreigt tijdens de zomervakantie

FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 3,5 procent en een werkdrukverlaging voor hun beveiligers. Leden van vakbond De Unie doen overigens niet mee met de acties. Die bond is nog in onderhandeling met de werkgevers.