Noord-Holland

NL
V

Akerslootse rent solo over de Pyreneeën: "Hoe meer moeite het kost, hoe meer het je raakt"

8 juli 2018, 10.02 uur

AKERSLOOT In je eentje rennend de Pyreneeën over. Dat is de nieuwste uitdaging voor ultraloopster Jolanda Linschooten uit Akersloot. De afgelopen maanden trainde ze bijna dagelijks in het duingebied tussen Schoorl en Castricum. Volgende week vertrekt ze voor haar monstertocht over de toppen van het gebergte.

Linschooten (52) heeft al meer extreme tochten gemaakt. Eerder doorkruiste ze rennend heel Engeland, won een woestijnmarathon en maakte een skitocht boven de poolcirkel. De Akerslootse avonturierster zoekt met regelmaat een flinke uitdaging om haar horizon te verbreden en zich te verwonderen.

Nu gaat ze dus solo en zelfvoorzienend de Haute Route Pyrenée rennen. "Binnen twee weken ongeveer wil ik van de Golf van Biskaje naar de Middellandse zee." Rennend, omdat ze geen maanden de tijd heeft, maar ook omdat het een uitdaging is. "De snelheid is niet het belangrijkste, maar het draagt bij aan de reis. En hoe meer moeite het je kost, hoe meer het je raakt."

Weinig bagage
"Het is minstens 800 kilometer, maar waarschijnlijk meer omdat ik voor m'n eten toch ook de berg af moet en weer terug." Ze neemt daarom zo min mogelijk bagage mee. "M'n rugzak weegt acht kilo. Daar zitten de belangrijkste zaken in, zoals m'n tentje, een setje kleding en eten voor één dag. Ik heb flink bezuinigd. Niet op mijn veiligheid, wel op m'n comfort."

In haar tas zit ook haar foto- en filmuitrusting. Naast loopster en avonturier is Jolanda fotograaf. Haar doel is om haar tocht vast te leggen. "Ik wil het licht vangen. Overdag, maar vooral ook 's nachts. De Melkweg bijvoorbeeld, die is daar zo prachtig te zien."  

Facebook-update
Komende zaterdag vertrekt Jolanda naar de Pyreneeën. Via haar Facebookpagina probeert ze, waar mogelijk, updates te geven van haar reis.

NH Nieuws/ Anne Klijnstra