Ga naar Content

Ellen waarschuwde in 2015 al voor ontuchtarts: "Hij zei: hoe zit het met je borsten?"

VELSERBROEK De 62-jarige Velserbroekse huisarts, tegen wie zes vrouwen aangifte hebben gedaan van ontucht en fraude, is al eerder in opspraak geraakt. Ellen Alphenaar (53) diende in 2014 een klacht in bij het medisch tuchtcollege. "Hij zei zonder aanleiding: hoe zit het met je borsten?"

De Velserbroekse vertelt tegen NH Nieuws dat ze in die periode vier keer bij de arts is geweest voor een consult. "En vier keer zat ik daar anderhalf uur lang. Als ik weg wilde, zei hij: 'Nee, blijf nog even! Moet je geen borstonderzoek?'. Ik heb het allemaal niet toegelaten, maar op een gegeven moment dacht ik wel: 'Dit is niet normaal'." Ze vermoedt dat de arts toentertijd al meerdere 'slachtoffers' had gemaakt. 

Seksueel getinte vragen
Daarom besloot ze in augustus 2014 een klacht in te dienen bij het medisch tuchtcollege. "Ik dacht: 'Als daar meisjes zitten die niet zo mondig zijn als ik, dan kan dit niet'. Het kan niet dat je in een kwetsbare situatie je huisarts toelaat om dingen te doen die niet kunnen."

Haar klacht ging over drie dingen: de arts zou haar intieme, seksueel getinte vragen hebben gesteld die niet pasten bij haar hulpvraag en hij stelde een borstonderzoek en inwendig onderzoek voor, terwijl daar geen aanleiding toe was. Dit is te lezen in een uitspraak (2015) van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Daarin staat ook dat de arts alles ontkende en het college besliste om Ellen in het ongelijk te stellen omdat 'de verklaring van feitelijke zaken uiteenlopen en dus niet kan worden vastgesteld welke aannemelijk is'.

Ze zat inmiddels bij een andere huisarts. Direct na die uitspraak in 2015 waarschuwt ze haar Facebookvrienden en reageert daaronder dat ze alleen in hoger beroep gaat met steun van andere patiënten. "Die durfden niet", zegt ze daarover. 

Huisarts verdacht van ontucht
NH Nieuws maakte een overzichtsartikel met de laatste feiten rondom de ontuchtzaak. Dit is wat we nu weten over de 62-jarige huisarts.

Lees ook: Dit weten we over de huisarts die wordt verdacht van ontucht met patiënten

Gisterochtend werd bekend dat recent veertien mensen een melding over de arts deden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij gingen daarmee in november 2017 naar de politie, die vervolgens een strafrechtelijk onderzoek startte. Zes vrouwen - onder wie een 11-jarig meisje - deden aangifte.

In mei werd de 62-jarige Velserbroeker aangehouden voor verhoor. Daarna is hij geschorst onder voorwaarde dat hij zijn beroep niet meer uitoefent. Politie en OM lieten aan NH Nieuws weten niet uit te sluiten dat meer mensen zich bij de politie zullen melden. 

'Durf te praten'
De huisarts wordt momenteel verdacht van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat houdt in dat hij patiëntes betastte en hen onnodig liet uitkleden. Ellen: "Nog steeds doet het pijn wat hij heeft gedaan. Je bent zo kwetsbaar, omdat je je leven in handen legt van iemand die een eed heeft afgelegd om zijn werk goed te doen."

Ze hoopt dat haar voormalige huisarts gestraft wordt, maar nog meer hoopt ze dat vrouwen zich uitspreken tegen dergelijk gedrag. "Als je ergens voelt: Ik word niet goed behandeld, durf dat dan te zeggen! Want misschien zijn er wel anderen op de wereld met hetzelfde probleem."

Foto: NH Nieuws