Noord-Holland

NL
V

VVD Haarlem wil Frans Hals Museum helpen met een lening

7 juli 2018, 00.44 uur · Aangepast 7 juli 2018, 12.23 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een fikse renovatie nodig, maar kan vooralsnog niet op de financiële steun van de gemeente rekenen. De VVD hoopt met een motie een lening van ruim 4,5 miljoen euro te regelen.

Het Frans Hals Museum wil haar locatie op de Grote Markt in de Verweyhal, het oude vissershuisje en de Vleeshal, grondig renoveren.  "Je moet niet wachten tot het dak instort en het binnen regent. Je gaat vooraf bedenken: dit gebouw heeft hulp nodig, laten we dit nu doen." Museumdirecteur Ann Demeester wil aan de Grote Markt het liefst ook de grote meesters, zoals Frans Hals, tentoonstellen. Maar dat gaat nu niet. "We hebben hier heel veel klimatisatieproblemen, het is onstabiel, het is eigenlijk gevaarlijk voor oude kunst." 

Toegankelijker
In de nieuwe financiële plannen van de gemeente is echter niet meer dan de jaarlijkse subsidie opgenomen. En het museum hoopt juist op een extra bijdrage van 4,5 miljoen euro. Ook de locatie in het voormalige oudemannenhuis aan het Groot Heiligland moet gerestaureerd worden en toegankelijker gemaakt worden voor iedereen. 

Een aantal politieke partijen heeft al te kennen gegeven mee te willen denken aan een oplossing. Maar de VVD vindt dat in ieder geval een lening aan het Frans Hals Museum verleend moet worden, om de verbouwingsplannen door te laten gaan.

Maandag dienen ze hierover een motie in tijdens de behandeling van de gemeentelijke kadernota. Met de 'stofkam' moet hier volgens de oppositiepartij dekking gevonden worden in de begroting. 

Volgens Demeester is het van groot belang dat Haarlem als eigenaar van de monumentale panden een duit in het zakje doet. "Wij hebben nu een bedrag gekregen van de Bankgiroloterij (een half miljoen euro, red.) en die zeggen: als de eigenaar niet mee investeert, moet je dat geld teruggeven." Nog meer sponsoren werven voor de verbouwing zit er volgens haar niet in. "Als de gemeente 'nee' blijft zeggen, dan is dat een soort watertrappelen."

Shutterstock