Ga naar Content

Amber geeft tienermoeders voorlichting in Kameroen: “Meesten weten niet eens wat seks is”

HOORN De Hoornse Amber Ravestijn reist in oktober af naar Kameroen om daar seksuele voorlichting te geven aan tienermoeders. Om geld bij elkaar te krijgen voor voorlichtingsmateriaal, wordt morgen het evenement Africa4u gehouden.

Het is een missie die Amber op het lijf geschreven is: tienermoeders begeleiden naar zelfredzaamheid. "Toen ik zelf 17 jaar was, raakte ik zwanger. Ik had toen weinig begeleiding en miste een houvast." Vanuit haar persoonlijke ervaring is ze in 2016 het tienermoederproject in Hoorn gestart met als doel een toekomstperspectief te creëren voor risicovolle tienermoeders. Zo zijn er het afgelopen jaar twee 'mamahuizen' geopend die onderdak bieden aan acht tienermoeders.

Lees meer: Eerste tienermoederhuis in Hoorn geopend: "Voelt als thuis"

Bijzondere ontmoeting
Het tienermoederproject van Amber is niet onopgemerkt gebleven. Door het project raakte ze in contact met Cecilia Bleeker, oprichter van de BleekerFoundation, die zich inzet voor tienermoeders in Kameroen. "Ik ben een tienermoeder uit Kameroen en Amber is een tienermoeder uit Nederland", vertelt Cecilia die ook woonachtig is in Hoorn. "Het is heel waardevol om onze verhalen uit te wisselen. De omstandigheden zijn echt niet met elkaar te vergelijken."

In Nederland daalt het aantal tienermoeders de afgelopen jaren. Zo komen er in Hoorn ongeveer vijftien tienermoeders per jaar bij. In Kameroen zijn de aantallen schrikbarend: daar is maar liefst 1 op de 3 meisjes zwanger voor hun achttiende levensjaar.

Africa4u
Om geld in te zamelen, wordt zondag 8 juli het evenement Africa4u gehouden in Schouwburg Het Park. Met deze Afrikaanse markt en modeshow, hopen Cecilia en Amber geld bij elkaar te krijgen voor voorlichtingsmateriaal.

Foto: