Ga naar Content

Drie jaar cel en tbs geëist tegen kleinzoon voor moord op Jochem Schuijt (75)

ALKMAAR Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag drie jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 22-jarige Tim G., die bekend heeft zijn opa Jochem Schuijt te hebben vermoord in maart dit jaar.

De schizofrene jongeman zou op de fatale dag zijn opa hebben gewurgd. Ook heeft hij hem in zijn nek gestoken en verminkt met een heggenschaar. Vervolgens stal 75 euro van hem en probeerde hij de auto van z'n opa mee te nemen, maar hij vond de sleutels niet. G. is verslaafd aan wiet en lijdt aan psychoses.

Ondanks dat ziektebeeld gaat het OM uit van moord met voorbedachte rade. De stoornis van de man ontheft hem niet van straf, maar zorgt er wel voor dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, redeneert de officier van justitie.

Lees ook: Kleinzoon (22) wurgde en verminkte Jochem Schuijt om 75 euro

De moeder van Tim G., tevens de dochter van het slachtoffer, liet via haar advocaat weten dat ze geen straf voor haar zoon wil. Wel hoopt ze dat hij zo snel mogelijk behandeld wordt en tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt. "Mijn cliënt roept al jaren om hulp voor haar zoon", stelt advocaat Richard Korver.

De verdediging van Tim staat achter het standpunt van zijn moeder. De rechter doet op 20 juli uitspraak in de zaak.