Ga naar Content
Sport

Tweevoudig etappewinnaar Steven Rooks: "De kansen van Groenewegen schat ik hoog in"

6 juli 2018, 18.12 uur · Aangepast 6 juli 2018, 19.05 uur
Door: · Foto: Pro Shots/George Deswijzen

AMSTERDAM De 105e Tour de France begint dit weekend in de Vendée. Met Dylan Groenewegen, Niki Terpstra, Laurens ten Dam en Ramon Sinkeldam is Noord-Holland goed vertegenwoordigd. Oud-wielrenner Steven Rooks, tweevoudig etappewinnaar in de Tour en in 1988 winnaar van het bergklassement, sprak over de kansen van de Noord-Hollanders in Frankrijk. "De kansen van Groenewegen schat ik heel hoog in."

Groenewegen wordt door de Nederlandse formatie LottoNL-Jumbo uitgespeeld als sprinter. Dit seizoen heeft hij al meerdere malen bewezen dat hij in een sterk deelnemersveld kan winnen. De voorjaarsklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne won hij eerder dit jaar en vorig seizoen won hij op de Champs-Elysées in Parijs de laatste etappe van de Tour van 2017. "Overtuigende en mooie zeges en goed doorgewerkt naar de Tour de France. Het is altijd spannend want er staan meerdere goede sprinters aan de start die gemotiveerd en gedreven zijn", sprak Rooks vrijdagmiddag. "De eerste klap is een daalder waard. Het zou voor Nederland uniek zijn als Groenewegen wint en de gele trui mag dragen."

Lees ook: Groenewegen kan eerste Noord-Hollandse geletruidrager worden sinds 1981

De grootste tegenstand in de sprints verwacht Rooks van Fernando Gaviria, Marcel Kittel en André Greipel. "Maar er is echt een hele bak aan sprinters aan de start en een deel daarvan wil zich maar al te graag bewijzen." De Tour begint dit weekend met twee vlakke etappes. Maandag staat er een ploegentijdrit op het programma en wordt er voor het tweede weekend ook nog twee keer gefinishd op een kort steil klimmetje.  

Niki Terpstra
Op zondag 15 juli gaat de 9e etappe van Arras naar Roubaix over meerdere kasseistroken. Niki Terpstra, Greg van Avermaet en Peter Sagan zijn de favorieten voor die etappe. Rooks: "Terpstra heeft een goed voorjaar gedraaid met winst in de Ronde van Vlaanderen. Vergeet niet dat hij echter al een hele week koersen in de benen heeft straks en iedereen wil als eerste de kasseien op. Als de benen deze dag niet goed zijn, dan maak je geen kans op de overwinning."

Lees ook: Niki Terpstra doet komende drie jaar mee aan Zesdaagse van Rotterdam

Laurens ten Dam en Ramon Sinkeldam
Ten Dam kreeg afgelopen week te horen dat hij alsnog de Ronde van Frankrijk moet rijden. Ploeggenoot Wilco Kelderman raakte tijdens het nationale kampioenschap namelijk geblesseerd aan de schouder. "Het is zaak voor Ten Dam dat hij lang bij zijn kopman Tom Dumoulin kan blijven, dan is hij van grote waarde." Sinkeldam rijdt in dienst van zijn Franse ploeggenoot en sprinter Arnaud Démare. "Toch hoop ik dat Sinkeldam een dag in de juiste ontsnapping zit en zich dan kan laten zien."

Lees ook: Laurens ten Dam alsnog naar Tour de France