Ga naar Content
Noord-Holland

Verkleurde bomen, lage waterstand en vlinders in de problemen door de droogte

7 juli 2018, 10.53 uur · Aangepast 7 juli 2018, 11.03 uur
Door: · Foto: ANP

OVERVEEN Dat het al lange tijd droog is, is ook aan de natuur te merken. Sommige blaadjes van bomen verkleuren en bloemrijke graslanden zijn veranderd in gebieden met hooi. Daarnaast staat het water in de sloten erg laag en het is nog spannend hoe het afloopt met vlinders, die nectar nodig hebben.

Het valt boswachter Marieke Schatteleijn van Staatsbosbeheer al enige tijd op: de natuur verandert door het droge weer. Ze werkt in Elswout, een bosrijk gebied bij Overveen. "Bladeren van berken zie ik hier flink verkleuren en sommige eiken zijn ook vrij kaal."

Volgens de boswachter vallen de bomen nog niet echt uit door de droogte. "Sommige bomen vallen wel uit, maar dat heeft te maken met vraat in het voorjaar. Er waren veel rupsen. Daarom toont het nu wat troosteloos." Ook veel kastanjebomen zijn kaal, want die hebben vaak ziektes. "Dat is altijd zo, maar dat valt in deze tijd extra op omdat veel andere bomen vers in het blad staan."

Lees ook: Minder verspilling drinkwater na droogte-alarm waterleidingbedrijf

Door het bos lopen geeft ook een ander gevoel dan normaal. "Het knispert onder je voeten", zegt Marieke. Ze vertelt dat bloemrijke graslanden nu vol liggen met hooi en dat planten snel uitgebloeid zijn. "Ik verwacht dat het effect zal hebben op de vlinders. Er waren er veel door het mooie voorjaar. Hoe die het nu gaan doen is de vraag." Nectar, wat vlinders nodig hebben, wordt door planten geproduceerd, maar er is bijna geen vers groen meer. 

Laag water
Wat ook opvalt is het lage water in sloten. In Elswout geeft dat nog niet echt grote problemen. Op de Veluwe wel. Daar worden drinkplekken voor wild al aangevuld. Zo ver gaan ze in Elswout nog niet. Wel krijgen kleine boompjes water. "Dat is vrij uitzonderlijk." Grote bomen hebben geen extra water nodig. Hun wortels zitten zo diep in de grond dat ze nog wel bij water kunnen komen.

De afgelopen jaren is het vaker periodes erg droog geweest. Ook de komende dagen wordt er geen neerslag verwacht.