Ga naar Content

Bewoners Naarden boos om 'schijnparticipatie': "Napels in 't Gooi"

NAARDEN Bewonersvereniging Mooi Naarden stopt met het meedenken over de nieuwe woonwijk Borgronden in Naarden. Ze voelen zich niet serieus genomen door de gemeente. "Het is een beetje Napels in 't Gooi. Andere mensen hebben het voor het zeggen, wij als bewoners niet", vindt de vereniging.

"De projectontwikkelaar heeft al helemaal uitgedacht hoe het hier gaat lopen. Hij wil een vinkje kunnen zetten bij bewonersparticipatie en dan gaan bouwen", vertelt Ronald Stevens van Mooi Naarden. Mooi Naarden verenigt zo'n 400 huizen van de wijk het Componistenkwartier die pal naast de nieuwe woonwijk staan. 

De Borgronden is het laatste stukje braakliggend terrein in Naarden waar gebouwd kan gaan worden. Met de huidige woningnood ziet de gemeente graag dat daar wordt gebouwd. Een projectontwikkelaar is van plan om daar 400 woningen neer te zetten. "Veel te veel", volgens Mooi Naarden. 

Onveilig
Ze denken dat de wegen rondom de woonwijk het dubbele aantal auto's niet aankan. "De mensen gaan met de auto naar het werk, brengen kinderen naar school, doen boodschappen en dan komen ze allemaal uit op de Amersfoortsestraatweg die al erg druk is", vertelt Stevens. Annemiek ten Brink is vooral bang dat het onveilig wordt. "Ik heb het al regelmatig mis zien gaan."

Toch laat een verkeersonderzoek dat de projectontwikkelaar heeft laten uitvoeren een heel ander beeld zien. Daaruit komt naar voren dat de nieuwe woonwijk geen extra druk zal leggen op de Amersfoortsestraatweg. "Wat je ziet is dat ze allemaal gemiddelden nemen en bovendien een belangrijke locatie waar het vastloopt, de Albert Heijn, kon niet in het model worden verwerkt. En dat is juist een van de knelpunten en een van de gevaarlijkste punten op de Amersfoortsestraatweg. Als je dat niet in het model meeneemt, ziet het er allemaal fantastisch uit", aldus Stevens.

De gemeente laat weten het te betreuren dat de bewoners uit het participatieproces zijn gestapt. "Het proces hoeft niet verkeerd gelopen te zijn, als de uitkomst je niet bevalt. Er is altijd wel een kleine groep die niet tevreden is", vertelt wethouder Munneke-Smeets. Binnenkort gaan de twee partijen met elkaar om tafel en de wethouder hoopt dat Mooi Naarden dan weer aansluit bij het proces.

Foto: NH