Ga naar Content

Schoenen op maat uit een 3D-printer

AMSTERDAM Schoenen op maat maken wordt normaal nog altijd met de hand opgemeten en gefabriceerd. Maar de 3D-printer QUANT-U kan, na het digitaal meten van de voeten, een voetzool printen die exact op maat is.

Het is een nieuwe uitvinding van Innovation Lab ECCO. Afgelopen april zijn zij begonnen met het maken van de 3D-printer schoenen en lopen er al proefpersonen rond om de voetzolen te testen. "De meeste schoenen worden in standaard maten gemaakt, maar geen enkele voet is hetzelfde", zo legt Teo Pazanin, van het bedrijf, uit. "Onze visie is om schoenen speciaal op maat te maken, met exacte afmetingen per voet."

Meten in 3 stappen
Terwijl een collega haar schoenen uittrekt voor de demonstratie, start Teo de Ipad op voor de metingen. Allereerst moet 'de klant' op een weegschaal-achtige scanner staan, waarmee een 3D-scan van de voeten wordt gemaakt. Binnen 15 seconden zijn alle afmetingen verzameld op de Ipad en blijkt dat de voeten ook iets in lengte verschillen. 

De tweede stap is om de manier van lopen te meten. Met speciale sensoren in de schoenen, loopt de klant ongeveer 30 seconden op een loopband. Daaruit is af te lezen of iemand scheef loopt en waar er extra ondersteuning in de voetzool nodig is. Dan gaat alle informatie richting de 3D-printer, die hiermee digitaal een voetzool uitdenkt om te printen. Teo: "De zolen worden geprint met een sillicone substantie en het proces duurt ongeveer 2 uur. We zijn nog bezig die tijd te verkorten tot één uur."

Lees ook: Gezondheidsrisico's bij virtual reality 

Gemakkelijk winkelen
De schoenen zijn nog niet officieël op de markt, maar binnen enkele maanden kunnen meer mensen ze testen. Teo: "Klanten die als eerste onze 3D-geprinte schoenen willen proberen, kunnen zich aanmelden op QUANT-U.com of langskomen in onze concept store W21 in Amsterdam. We willen graag onze uitvinding aan een groter publiek laten zien en nog meer feedback krijgen." 

De droom van Innovation Lab ECCO is om uiteindelijk live en snel in de winkel schoenen te printen voor klanten. De gegevens van het opmeten worden dan gemakkelijk opgeslagen in een klantenkaart, zodat je die altijd en overal bij de hand hebt. "Maar we zijn nog bezig met de privacybescherming, voordat we dat introduceren."

Foto: NH Nieuws