Ga naar Content

Marine heeft eigen Escaperoom voor training personeel

DEN HELDER Met een blinddoek voor en de handen geboeid ging vanmiddag een groep officieren van de Koninklijke Marine een gloednieuwe escape room binnen. Binnen een uur moeten de manschappen weer buiten staan. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moeten ze eerst wel een lading lastige opdrachten uitvoeren.

"Ze zijn op missie en ze zijn gegijzeld. Nu moeten ze door samenwerking zoveel mogelijk puzzels op te lossen en hopelijk binnen het uur er weer uit te komen", vertelt John de Ruiter, Adjudant van de School voor Maritieme Vorming en Bedrijfsvoering Onderwijs. In de escape room loopt ondertussen de temperatuur op. Er is veel rook en lawaai om de deelnemers van hun stuk te brengen.

"Je moet goed kunnen luisteren", zegt de Ruiter terwijl binnen de klok verder tikt. "Je moet goed bewust zijn van je omgeving: wat zie je en wat deel je dan met anderen. Je moet leiderschap kunnen tonen. Wie is de formele leider en wie de informele leider. Dat zijn cruciale elementen om succesvol te zijn."

Samen oplossen
De kamer werd ontwikkeld door het bedrijf Uitjesbazen en Escaperoom Events. Zij hebben veel ervaring en snappen de keuze van de Marine goed. "Escaperooms zijn ontzetten populair", vertelt Joris van den Bergh. "Alleen in Nederland zijn er al 600. Deze mensen weten nu totaal niet waar ze in terecht komen. Dan moet je het samen zien op te lossen."

De escaperoom is eigenlijk een klaslokaal ingericht met attributen, gadgets die pas open gaan of informatie vrijgeven als je een eerdere opdracht goed voltooid. Het is daardoor mobiel, de spullen kunnen onder de arm meegenomen worden naar andere locaties. Maar voorlopig zullen teams op Fort Erfprins in Den Helder er gebruik van gaan maken.

De politie had er al ervaring mee, maar de Marine is de eerste binnen Defensie die de escaperoom inzet voor training. "Dat is gaaf, hè", lacht John de Ruiter. "Daar ben ik ontzettend trots op."

Foto: NH/ Matthijs Gemmink