Ga naar Content

Omwonenden geschokt door dodelijk ongeval: "N203 is levensgevaarlijk"

CASTRICUM Omwonenden van de Provincialeweg N203 vinden de weg levensgevaarlijk. Er zijn al meerdere dodelijke ongelukken gebeurd en gisteravond was het weer raak. Drie jonge mensen kwamen om het leven bij een frontale botsing tussen een personenauto en een vrachtwagen.

"N203 is levensgevaarlijk" - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Cor Vergouw woont al twintig jaar langs de N203. De aanrijding van gisteravond gebeurde voor zijn deur. "Ik hoorde een enorme klap toen ik aan het melken was (een koe, red.). Ik rende naar buiten zag de auto in de sloot met omstanders erbij. Het is heel triest wat er gebeurd is. Vooral voor de familie."

Lees ook: Slachtoffers drievoudig dodelijk ongeluk Uitgeest zijn jonge twintigers

"Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Alle hulptroepen waren er massaal bij. Ik zag op een gegeven moment drie teams bezig met heftig reanimeren. Op m'n land, in de berm en op een soort gemaakt hospitaal door de brandweer." In de auto zaten vijf twintigers. Drie zijn om het leven gekomen. Twee raakten zwaargewond en liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn buiten levensgevaar. De toedracht van het ongeluk is nog niet bekend. De vrachtwagenchauffeur is na verhoor vrijgelaten.

Lees ook: Overzicht N203: een weg met een dodelijke geschiedenis

Cor Vergouw en zijn buurman Harm Terra vinden de Provincialeweg gevaarlijk. "Levensgevaarlijk", zegt Harm. "De weg nodigt uit om hard te rijden en dat doen ze ook. Ik heb nu al meerdere dodelijke ongelukken meegemaakt." Volgens Cor is het onmogelijk om een weg helemaal veilig te maken. "Het ligt aan de gebruikers. Ze rijden te hard, gaan inhalen of letten niet op. Die telefoontjes helpen ook niet."

Racebaan
De afgelopen jaren is er een aantal maatregelen genomen. Zo is aan de kant van Uitgeest een vangrail geplaatst en bij de camping aan de kant van Castricum een vluchtheuvel. "Maar, daar is het bij gebleven", zegt Harm. "Het tussengelegen stuk is een racebaan. Ze zouden over de gehele lengte een vangrail tussen de weg en het fietspad moeten plaatsen. En vooral die snelheid moet omlaag."