Ga naar Content

Hulpacties KNRM Wijk aan Zee in gevaar door foutparkeerders: 'Wachten op ongelukken'

WIJK AAN ZEE Door toenemende parkeerdruk in Wijk aan Zee komt het steeds vaker voor dat foutparkeerders op de uitrit van de KNRM gaan staan. Hulpacties kunnen daardoor in gevaar komen, stelt Peter Messchendorp van de post in Wijk aan Zee. "Dan wordt het soms een hachelijke situatie."

Messchendorp wijst op de breedte van het lanceervoertuig en de strandopgang. "Het voertuig is zes meter, en de breedte van de uitrit ook, dus dat kan maar net", legt hij uit. "Als we worden opgeroepen, wordt er van ons verwacht dat we binnen 15 minuten gelanceerd zijn. Ieder seconde telt, en we maken geregeld situaties mee dat we er net wel, of net niet door kunnen. Of dat we auto's hebben moeten slepen of motoren aan de kant moesten zetten", aldus de woordvoerder van het KNRM-station.

Cruciaal 
Wim Hamers heeft vanuit zijn woning aan de Relweg direct zicht op het pad. Het is wachten tot het misgaat, zegt hij. "Je merkt dat dit pad van cruciaal belang is voor de hulpdiensten. Er staan hier wel 30 borden, maar dat maakt geen zak uit. De mensen staan het liefst met hun voorwielen in het zand. Als je er iets van zegt, krijg je een grote mond."

Handhaving schiet volgens Hamers tekort. "Als ik bel, komen ze of te laat, of helemaal niet. Dat is zorgelijk, want er kan wel degelijk meer aan gedaan worden", aldus Hamers.

Geen meldingen
Burgemeester Martijn Smit is verrast door vragen van NH Nieuws. Hij is niet op de hoogte van de uitdagingen en problemen rond de Relweg. "Er zijn geen klachten bij de gemeente bekend. Maar als dat zo is, dan ben ik blij dat mensen dat melden, zeker als inwoners meekijken", antwoordt hij. "Tegen het bemanningslid van de KNRM wil ik zeggen: meld je bij ondergetekende of bij de voorzitter van de KNRM. Dan kunnen we bekijken of het ernst is en er iets aan gedaan moet worden."

Kritiek
De burgemeester herkent de kritiek op handhaving niet. Er zijn geen meldingen bekend van inwoners die verzochten op te treden tegen foutparkeerders. "We zijn zeker drie keer op een dag aanwezig om te handhaven. Wel wil ik benadrukken, ook al zijn er bij mij geen incidenten bekend: parkeer je auto daar niet."

Foto: NH / Dennis Mantz