Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Eén jaar cel en jeugd-tbs voor Yasin N. (17) voor doodsteken Nick Bood

5 juli 2018, 15.02 uur · Aangepast 5 juli 2018, 18.43 uur

ZAANDAM Yasin N. (17) heeft een jaar celstraf gekregen voor het doodsteken van Nick Bood (16) in Zaandam. Ook heeft de rechter in Haarlem jeugd-tbs (een zogeheten Pij-maatregel) opgelegd. Medeverdachte Mads van den P. (19) is vrijgesproken van moord.

De rechter acht bewezen dat Yasin in april 2017 Nick doodstak met voorbedachte rade en heeft hem daarom veroordeeld voor moord. Yasin M. en Mads van der P. zouden hebben gehandeld uit wraak na een ruzie over een wietschuld van een paar honderd euro.

Volgens de rechter was er sprake van een vooropgezet plan. Daarom was er twaalf maanden cel plus jeugd-tbs geëist tegen Yasin. Dat is de maximale gevangenisstraf die de rechter een minderjarige kan opleggen. Yasin heeft zijn celstraf al uitgezeten en zit inmiddels in een inrichting. 

Jeugddetentie medeverdachte
Tegen Mads was achttien maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk. De rechter heeft hem vrijgesproken van het medeplegen van de moord, maar acht hem wel schuldig aan mishandeling met voorbedachte rade. Hij heeft drie maanden jeugddetentie opgelegd gekregen. Hij heeft zijn straf uitgezeten.

Privéfoto/Theriese Dolleman