Ga naar Content
Noord-Holland

Gooise Meren moet deel van geheime documenten KNSF-terrein vrijgeven

5 juli 2018, 12.46 uur · Aangepast 6 juli 2018, 14.39 uur
Door: · Foto: Archief

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren moet een deel van de geheime stukken rondom het KNSF-terrein vrijgeven. Voor het overige deel van de stukken geeft de rechter de gemeente opdracht haar huiswerk beter te gaan doen en goed te formuleren waarom deze stukken geheim moeten blijven. Dat is de uitspraak in de rechtszaak die NH Nieuws aanspande tegen de gemeente Gooise Meren.

Het gaat om een langslepende zaak en is intussen een echte soap geworden. Het draait allemaal om de bouw van de nieuwe woonwijk De Krijgsman op het terrein van de oude KNSF-kruitfabriek in Muiden. Na jaren van onenigheid tussen de projectontwikkelaar KNSF en de gemeente Muiden werd begin 2014 een geheime overeenkomst gesloten om het geschil te beslechten. Een grote schadeclaim van KNSF was daarmee van tafel, maar de volledige inhoud van de afspraken is tot op de dag van vandaag onbekend. Reden om uiteindelijk openbaarmaking via de rechter af te dwingen.

Lees ook: Gemeente Gooise Meren heeft geheime stukken 'teruggevonden'

Tijdens de rechtszaak wilde de gemeente een deel van de documenten openbaar maken, maar daar stak de projectontwikkelaar een stokje voor. Zij haalde de gemeente over om toch de stukken geheim te laten blijven. Maar de rechtbank oordeelt nu dat deze documenten openbaar moeten worden gemaakt. 

Lees ook: Gemeente Muiden offert volkstuinders op aan vastgoedbedrijf

Dan blijft er nog een groot deel geheime documenten over. De rechter vindt dat de gemeente (nog) niet goed beargumenteerd waarom deze stukken niet verstrekt worden. En dus heeft de rechter de gemeente weer teruggestuurd en zes weken de tijd gegeven om goed te beargumenteren waarom deze documenten geheim moeten blijven. 

Lees ook: Gemeente raakt documenten 'kwijt' van groot vastgoedproject

Dit is al de zoveelste keer dat de gemeente wordt teruggestuurd met de opdracht haar huiswerk beter te gaan doen. Bij een eerdere zitting stelde de gemeente namelijk nog dat de documenten zoek waren geraakt bij de fusieperikelen tussen Muiden, Naarden en Bussum. Een argument waarmee de rechter geen genoegen nam.

Toen de dozen met documenten eindelijk weer boven tafel waren, vond de rechtbank ook al dat de gemeente onvoldoende motiveerde waarom de stukken (in volledigheid) niet verstrekt worden. De rechter gaf de aanwezige ambtenaar en de advocaat van de gemeente dit daarom opnieuw als huiswerk mee. En nu dus weer.