Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Honderdduizenden proefdieren sterven nutteloos

5 juli 2018, 12.56 uur · Aangepast 5 juli 2018, 13.39 uur
Door: · Foto:

De meeste medische experimenten met dieren hebben geen nut en leiden niet tot een succesvolle behandeling van zieke mensen. Ook wordt een groot deel van de dierproeven niet goed uitgevoerd, waardoor proefdieren zoals muizen, konijnen en apen onnodig sterven.

Geen effect
Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc Nijmegen, UMC Utrecht en Netherlands Heart Institute. Tot 85 procent van alle testen van nieuwe medicijnen en behandelingen levert geen effect op bij mensen, terwijl eerder bij dieren wel resultaat werd geboekt.

Nutteloze herhaling
Een groot probleem is dat nauwelijks gegevens over mislukte dierproeven openbaar worden gemaakt. Daardoor weten andere onderzoekers niet dat bepaalde behandelingen of medicijnen niet aanslaan bij muizen, ratten of apen. "Onderzoek wordt dan onnodig herhaald, waardoor nog meer dieren lijden en sterven”, zegt Mira van der Naald van UMC Utrecht in het Algemeen Dagblad. "Het is een vicieuze cirkel."

450.000 dierproeven
In 2016 werden in Nederland zo'n 450.000 dierproeven uitgevoerd. Het merendeel van de proeven gebeurt met muizen en ratten. Ook kippen, vogels, varkens en konijnen zijn veelgebruikte proefdieren. Bijna 90 procent van de proefdieren overleeft het niet. De dieren sterven door de testen of ze worden afgemaakt.

Prestatiedruk
De onderzoekers denken dat er weinig over mislukte dierproeven naar buiten komt door prestatiedruk in de wetenschap. Als een proef niets of weinig oplevert, zijn de gegevens niet interessant en wordt er niet over geschreven. Ook zijn wetenschappers waarschijnlijk terughoudend met het opschrijven dat tientallen of honderden dieren hebben geleden, zonder dat dat resultaat heeft opgeleverd.

Register
Om de problemen aan te pakken, hebben Radboudumc, UMC Utrecht en Netherlands Heart Institute een register geopend waarin wetenschappers uit de hele wereld informatie over hun dierproeven, ook als die mislukt zijn, anoniem kunnen vastleggen.

Wat vind jij?
Hoe denk jij over dierproeven? Als de meeste nutteloos zijn, ligt verbieden voor de hand. Of komt dan toch de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in gevaar? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].