Ga naar Content

Ondernemer eist maatregelen na overval en ramkraak: "Dit is zo onwerkelijk, het is verschrikkelijk"

ZWANENBURG Hij had net het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de telefoon gehad om de nasleep van de ramkraak op zijn winkel te bespreken. Nog geen tien minuten later stonden er vanmorgen alweer drie overvallers voor 'm. De maat is vol voor Jenke Haverhals, eigenaar van een kledingwinkel in Zwanenburg. "Dit verzin je niet, dit is verschikkelijk."

Hij wist de overvallers met een hockeystick zijn winkel uit te werken. Het waren er weer drie en mogelijk gaat het om dezelfde groep die in de nacht van maandag op dinsdag een ramkraak probeerde te plegen. Dat mislukte, omdat Jenke de ramen inmiddels heeft bepantserd. Het aantal ramkraken, diefstallen en overvallen op zijn zaak is inmiddels niet meer op twee handen te tellen.

Lees ook: Kledingwinkel in Zwanenburg na ramkraak gisteren nu ook overvallen

Jenke dacht al dat het foute boel was toen er vanmorgen een scooter met drie jongens voor zijn winkel stopte. Snel pakte hij een hockeystick en werkte de overvallers zijn zaak uit. "Het is zo onwerkelijk, dit verzin je niet. Ik vind het verschrikkelijk voor mijn personeel. Ik kan hun veiligheid zo niet meer garanderen, er móet nu iets gebeuren."

Hij eist dat de gemeente Haarlemmermeer of het Ministerie van Veiligheid en Justitie hem komen helpen. "In ieder geval maatregelen voor de komende tijd, zodat iedereen weer even rustig kan worden." Na de ramkraak opperde hij al met een kleine knipoog of er niet 'zo'n wit huisje, net als bij de ambassades' in de straat kon worden gezet.

Geen enkele maatregel helpt
Vandaag oppert hij het idee weer, maar nu met een ernstigere toon. Zelf heeft hij er inmiddels al alles aan gedaan om de criminelen buiten de winkel te houden. Camera's, rookmachines, rolluiken, anti-rampalen: het schrikt de criminelen blijkbaar niet af. 

Lees ook: Kledingwinkel in Zwanenburg voor zoveelste keer slachtoffer van ramkraak

De Zwanenburgers leven ook vandaag weer erg mee met Jenke en zijn personeel. "Hij zou er bijna een muur omheen moeten bouwen, net als een vesting", zegt een buurtbewoonster. "Ik vermoed dat de daders geen dorpelingen zijn. Dit is erg bedreigend voor de winkeliers hier in het dorp", aldus een Zwanenburger.

Zowel het ministerie als burgemeester Hoes hebben vandaag telefonisch contact opgenomen met Jenke, vooral om steun te betuigen. Of er snel nieuwe veiligheidsmaatregelen genomen worden, is nog onduidelijk. De daders zijn nog voortvluchtig.

Foto: