Ga naar Content

Natuurliefhebber krijgt steun in eenzame strijd tegen moerasplannen

NEDERHORST DEN BERG Roelof Pos begon zijn strijd alleen tegen plannen van Natuurmonumenten om de polder bij Nederhorst den Berg om te zetten in een moeras. Maar na een oproep blijkt dat er veel meer mensen achter hem staan. De publieke tribune was helemaal gevuld tijdens de rechtszaak.

Pos had de rechtszaak aangespannen, omdat zijn bezwaren tegen het plan niet ontvankelijk waren verklaard. Volgens de gemeente woont hij te ver van het gebied. Maar daar is hij het niet mee eens. "Moet ik dan naast het grutto nestje wonen", zo reageert hij. 

Meer dan twintig mensen zijn met hem meegegaan naar de rechtbank. "Ik vind het knap dat je het tegen de gemeente Wijdemeren en Natuurmonumenten durft op te nemen", zo vertelt een vrouw. Pos is blij met alle steun en bevestigt voor hem dat hij niet de enige is die tegen de plannen is. "Er zijn meer mensen die de vogels in de polder terug willen hebben."

Lees ook: Natuurliefhebber strijdt eenzaam tegen moerasplannen

Natuurmonumenten laat weten dat ze het enorm op prijs stellen dat mensen begaan zijn met het lot van de weidevogels. "Dat zijn wij, als vereniging, ook en we doen er alles aan om de achteruitgang van onder meer grutto’s, tureluurs en kieviten tegen te gaan. Helaas zijn er al decennialang geen weidevogels meer waargenomen in het natuurgebied." Ze zeggen dat de kleinschaligheid van het gebied zich wel goed leent voor waterrijk rietland.

De rechter doet over zes weken uitspraak in de zaak, maar Pos heeft er weinig vertrouwen in. "Als je de wet gaat bekijken dan ben ik niets. Ik moet een vereniging zijn, maar dat hebben ze me na de bezwaarprocedure vertelt. Nu is dat te laat. Maar goed, dit is nog niet het einde. Ik ga zeker door."

Foto: NH