Ga naar Content
Noord-Holland

Ovale Zaal van Teylers Museum is nu Nationaal Chemisch Erfgoed

4 juli 2018, 17.13 uur · Aangepast 4 juli 2018, 18.44 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM  De Ovale Zaal van Teylers Museum in Haarlem is sinds vandaag Nationaal Chemisch Erfgoed. De titel is voor het eerst toegekend door de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), die hiervoor een wedstrijd had uitgeschreven. Het museum liet weten trots en vereerd te zijn met de titel.

De achttiende-eeuwse Ovale Zaal speelde een cruciale rol bij de introductie van de moderne chemie in Nederland. De ruimte werd in 1784 geopend. Martinus van Marum, de eerste directeur van Teylers Museum, verrichtte er baanbrekend onderzoek naar chemische processen met de Grote Elektriseermachine, een apparaat waarin statische elektriciteit wordt opgewekt door middel van wrijving.

Lees ook: Oud-conservator Teylers verpatst collectie seksboekjes aan bibliotheek: "In de jaren '60 was ik gebruiker"

Teylers Museum, opgericht als kennisinstituut voor kunst en wetenschap, is het oudste museum van Nederland en het enige museum ter wereld met een volledig authentiek gebouw en interieur uit de achttiende eeuw. De elektriseermachine en het chemisch instrumentarium dat Van Marum voor zijn onderzoek gebruikte, zijn nog steeds te zien.

De KNCV wil voortaan elk jaar in Nederland een nieuwe locatie benoemen tot Nationaal Chemisch Erfgoed. In veel landen zijn al dergelijke 'chemical landmarks' te vinden.