Ga naar Content
Noord-Holland

Megaproject zeesluis IJmuiden flink vertraagd: vijf vragen en antwoorden

4 juli 2018, 18.30 uur · Aangepast 4 juli 2018, 18.44 uur
Door: · Foto: ANP / DutchPro

IJMUIDEN De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden loopt een vertraging op van 27 maanden. Hoe kon dit gebeuren? Welke gevolgen heeft dit voor omwonenden? Vijf vragen en antwoorden.

Het consortium OpenIJ is bezig met de bouw van een grote zeesluis. Die nieuwe sluis moet ervoor zorgen dat er meer en vooral ook grotere schepen, ook bij laag water, naar de haven van Amsterdam kunnen varen. De huidige Noordersluis dateert al uit 1929 en voldoet om technische en economische redenen niet meer aan de huidige eisen. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.

Hoe lang gaat de bouw duren?

In eerste instantie zou de bouw ongeveer een jaar in beslag nemen. Gisteren maakte Rijkswaterstaat echter bekend dat de aanleg van de sluis een vertraging van 27 maanden, ruim twee jaar, oploopt. De verwachting is dat er in januari 2022 gebruik gemaakt kan worden van de nieuwe zeesluis. 

Wat is de oorzaak voor de vertraging die het miljoenenproject heeft opgelopen?

De oorzaak zou een onverwachte aanpassing zijn in de constructie van de sluisdeuren. Volgens OpenIJ zijn er nu problemen naar voren gekomen bij de deurkassen. Die kunnen gebouwd worden, maar daar is meer tijd voor nodig dan verwacht.

Wat betekent de bouw en extra vertraging voor omwonenden?

Omwonenden zullen door de vertraging nog langer geluidsoverlast hebben van de bouwwerkzaamheden in de buurt. De gemeente Velsen is daar boos over. "We blijven bij Rijkswaterstaat aandringen op maatregelen om het leed voor omwonenden en weggebruikers van de sluizenroute te verzachten", schreef wethouder Bram Diepstraten gisteren

Wat is het gevolg voor de sluizenroute?

Rijkswaterstaat laat weten dat de flinke vertraging van de bouw van de zeesluis geen invloed heeft op de afsluiting van de sluizenroute. Dat houdt in dat doorgaand verkeer vanaf april volgend jaar weer gebruikt zou moeten kunnen maken van de weg. 

Hoe komt de sluis eruit te zien?

In de onderstaande animatie zie je hoe de sluis er straks bij de opening uitziet.