Ga naar Content
Noord-Holland

Dode potvis had geen plastic in maag en darmen

4 juli 2018, 10.55 uur · Aangepast 4 juli 2018, 12.49 uur
Door: · Foto: Anton Kappers

DEN HELDER De potvis die vorige week doodging voor de kust van Den Helder had geen plastic in zijn maag-darmkanaal. Dat blijkt uit onderzoek van het snijteam van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Tijdens de sectie zijn ontstekingen in beide longen aangetroffen door het snijteam, valt te lezen in dit bericht. Daarin staat verder dat er in het laatste deel van de darm wel prooiresten zijn gevonden. Die worden op dit moment verder onderzocht.

Lees ook: Overleden potvis aan land getakeld: "Hij was zwaarder dan we dachten"

De snijteams van Universiteit Utrecht en Naturalis trokken vorige week al de voorlopige conlcusie dat de potvis waarschijnlijk is bezweken aan een longontsteking. Op grond van onderzoek denken de onderzoekers nu te weten wat er gebeurd is nadat het dier de longontsteking had opgelopen en niet meer at.

"Het dier was heel erg ziek en heeft daarom de vaste trekroute van de kudde verlaten", vertelt Lonneke IJsseldijk, onderzoeker van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. "Het is een beetje speculeren of hij dat deed om alleen te gaan sterven of omdat hij te zwak was om verder mee te zwemmen."

Lees ook: In beeld: overleden potvis aangekomen in Harlingen

IJsseldijks onderzoek is nog niet klaar. Ze wil nu weten hoe het dier de longontsteking heeft opgelopen en of het een bacteriële of virale ontsteking was. Ook de leeftijd van het dier is nog niet bekend.

Tanden onderzoeken
"We weten al dat het een wat ouder dier was, omdat 'ie zo groot was. Maar om precies vast te stellen hoe oud hij was, moeten we een van zijn tanden verder onderzoeken. Een potvis heeft jaarringen in zijn tanden. Op grond daarvan kunnen we zijn leeftijd achterhalen. Potvissen kunnen meer dan 60 jaar oud worden."

Het dier werd vorige week maandagochtend ontdekt. Het was gedesoriënteerd en zwom de afgelopen dagen steeds in hetzelfde gebied. Een dag later overleed het dier