Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Steeds meer hufterig gedrag in het verkeer

4 juli 2018, 12.45 uur · Aangepast 4 juli 2018, 12.58 uur
Door: · Foto:

Rechts inhalen, niet stoppen bij een zebrapad, parkeren op een invalideplek. Hufterig gedrag in het verkeer neemt toe. Wat stoort jou het meest?

Bonnenregen
Het aantal boetes voor hufterig verkeersgedrag is de laatste drie jaar flink gestegen. In 2015 werden 19,5 duizend bekeuringen uitgedeeld voor asociaal rijgedrag. In de eerste vijf maanden van 2018 ligt dat aantal al op ruim 13,5 duizend. Als deze trend doorzet loopt het aantal hufterboetes dit jaar op tot bijna 33 duizend.

Verloedering
Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen hebben mensen steeds minder geduld en verloederen de omgangsvormen in het verkeer. "Even wachten is voor de asociale automobilist te veel gevraagd. Dus er wordt over de vluchtstrook gescheurd, rechts ingehaald", zegt Tertoolen in het Algemeen Dagblad.

Invalideplek
"Veel mensen hebben het gevoel dat die invalideparkeerplaatsen altijd onbenut zijn", zegt Tertoolen. "En het zijn de meest gewilde plekken, het dichtst bij de deur. Dan is het de afweging: ver lopen of op die plek gaan staan. Ook dat is de verloedering. Overigens staat er een hoge boete op, 370 euro, dus wie is gepakt, doet het geen tweede keer.''

Wat stoort jou?
Welk hufterig verkeersgedrag stoort jou het meest? Wat moet gebeuren om asociaal gedrag in het verkeer tegen te gaan? We horen graag jouw mening!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].