Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Nederlandse matrozen als helden onthaald op Times Square in New York

3 juli 2018, 23.53 uur · Aangepast 4 juli 2018, 11.33 uur · Foto: Koninklijke Marine

DEN HELDER Een groep Nederlandse matrozen gehuld in hun witte uniform is als ware helden onthaald op Times Square in New York. Onder luid gejuich kregen de matrozen een staande ovatie en trokken ze veel bekijks, want in Amerika worden militairen op handen gedragen.

Dat meldt het Algemeen DagbladDe matrozen zaten drie maanden in het Caribisch Gebied om te werken. Ze wilden tijdens een bezoekje aan de wereldstad een groepsfoto maken in hun witte kloffie. De politie in New York tipte hen: "Als je iets bijzonders wil meemaken, trek dan je uniform aan en bezoek Times Square."

En daar gebeurde iets heel speciaals voor de 93 bemanningsleden. Omstanders wilden allemaal selfies maken. "Er was geen doorkomen aan. Ze wilden ook weten waar we vandaan kwamen en wat we kwamen doen", zegt Dennie tegen de krant. Uiteindelijk lukte het toch om in de drukke menigte de groepsfoto te maken. "Een heel mooie herinnering", aldus Dennie. 

Het eerbetoon bleef niet alleen bij het warme onthaal op het beroemdste plein van de wereld. Ook in restaurants werden de matrozen met respect behandeld. Zo hoefden ze niet in de rij te staan en kregen ze een flinke korting bij het afrekenen. "De drankjes waren van het huis", beschrijft Dennie de gastvrijheid van de Amerikanen. 

matrozen

Koninklijke Marine