Nieuwe entree voor strand Zandvoort

3 juli 2018, 17.21 uur · Aangepast 3 juli 2018, 18.40 uur · Foto: SVP architectuur en stedebouw

Whatsapp

ZANDVOORT Er is een nieuw plan gemaakt voor de entree van het strand van Zandvoort. Het Palacegebied tussen station en strand is al jarenlang verloederd en een steen des aanstoots van de badplaats. In overleg met alle betrokkenen heeft het bureau voor architectuur en stedenbouw SVP een opzet gemaakt voor nieuwbouw.

Zandvoort is de enige Nederlandse badplaats met een treinstation en onder de naam 'Amsterdam Beach' is het dé badplaats van de Metropoolregio. Maar het huidige Palacegebied tussen station en strand, ligt er al jarenlang troosteloos bij en doet de naam bij lange na geen eer aan. Wie nu naar het strand wil moet sterk in zijn schoenen staan. Het nieuwe stedenbouwkundige plan moet daar verandering in brengen.

Strandgevoel
SVP heeft in opdracht van de gemeente een stedenbouwkundige visie opgesteld voor dit gebied waar het strandgevoel moet terugkeren. Het stedebouwkundige buro ziet mogelijkheden om het gebied te transformeren in een plek met eigen identiteit en kwaliteit die de naam 'Amsterdam Beach' waardig is.

Het Palacegebied moet veranderen in een uitnodigende plek voor zowel badgasten als bewoners waarbij een nieuw 5-sterren hotel het hele jaar door voor levendigheid moet zorgen. Voor strandbezoekers komen er publieke wc's en douches en een bewaakte fietsenstalling. Auto's worden weggegewerkt onder een verhoogd plein. Grote verschil is dat met doorkijkjes meer openheid en ruimte ontstaat.

De inrichting van het plein brengt volgens de plannen de duinen terug, en de vloeiende en ronde vormen van de nieuwbouw zijn een contrast met de strakke wederopbouwarchitectuur rondom de Zandvoortse boulevard. Bij de plannen is rekening gehouden met de wind die aan de kust dominant aanwezig is. Het plan voor het Palacegebied is onderdeel van Aan de hand van het plan wordt verder gekeken 

Whatsapp