Ga naar Content

Den Helder showt zichzelf als Windhoofdstad tijdens duurzame Elfwegentocht

DEN HELDER Op de dijk bij Landsend in Den Helder lieten studenten en docenten van InHolland vanmiddag nog eens zien wat hun windwagen kan. Een delegatie van bestuurders toert vandaag door Noord-Holland in het kader van de Eflwegentocht, een Fries duurzaamheidsproject, waarbij de provincies laten zien wat ze in huis hebben.

"Den Helder wil zich graag laten zien als windenergie hoofdstad van Nederland. Dan is het goed dat ook de provincie daar kennis van komt nemen", vertelt Hans Verhoef van Racing Aeolus, de jaarlijkse wedstrijd waarbij wagens met grote propellors zo veel mogelijk snelheid tegen de wind in proberen te maken. "Het is een evenement dat studenten uitdaagt om te gaan samenwerken en met windenergie te gaan werken."

Gedeputeerde Jack van der Hoek van Noord-Holland reist de hele dag door de provincie om duurzame projecten te bekijken: "Bij de Elfwegentocht gaat elke dag een andere provincie met een duurzaam vervoersmiddel en met een thema richting Friesland. Bij ons is dat de circulaire economie."

Strooizout
De gedeputeerde ziet steeds meer projecten op dat gebied komen. "Wij hebben nu bijvoorbeeld zelf een project, bedacht door één van de ambtenaren, waarbij gemaaid bermgras gebruikt wordt voor vezels en waarvan in de winter het sap als vervanger kan worden gebruikt voor strooizout."

De windwagens van Racing Aeolus op de dijk van Den Helder had de gedeputeerde nog niet eerder van dichtbij gezien. Toch stapte hij in en reed hij er zo mee vandoor. Komende zomer komen vanuit de hele wereld weer studententeams naar Den Helder toe om te proberen de wind te verslaan. Racing Aeolus is dit jaar van 23 t/m 26 augustus.

Foto: NH/ Matthijs Gemmink