Ga naar Content

Kledingwinkel in Zwanenburg 'voor zoveelste keer' slachtoffer van ramkraak

ZWANENBURG De kledingwinkel van Jenke Haverhals in Zwanenburg is vannacht wéér bezocht door een groep ramkrakers. Dit keer kwamen ze niet binnen, omdat het bepantserd glas sterker bleek dan het geweld van de criminelen. Het is de zoveelste keer dat de winkel doelwit is.

Het is inmiddels 'normaal' voor Haverhals geworden. "We hebben al zoveel ramkraken gehad, pogingen daartoe, diefstal en vorig jaar nog een gewapende overval", vertelt hij, staand voor zijn beschadigde winkel. "We hebben nu zo'n 10.000 euro schade." Waarom ze zijn winkel telkens moeten hebben? "We verkopen mooie spulletjes, daar zijn ze op uit."

Lees ook: Zwanenburgse kledingverkoper gefrustreerd om zoveelste overval: "Gemeente moet echt maatregelen gaan nemen"

Vesting
Bepantserd glas, anti-rampalen voor de deur en camera's: Haverhals heeft van zijn kledingwinkel inmiddels een onneembare vesting gemaakt. Toch blijven de criminelen het proberen. "Het enige wat ik misschien nog kan vragen, is zo'n wit huisje voor de deur. Wat je ook bij ambassades ziet, als er een aanslag is geweest", grapt Haverhals. Maar stiekem hoopt hij er wel op. "Of dat ze hier verderop op de brug ook camera's ophangen, zodat ze precies kunnen zien wie er het dorp in- en uitrijden."

Beelden
In de hoop dat de daders gepakt worden, deelt Haverhals de beelden van zijn bewakingscamera's met de media. Aan stoppen wil hij in ieder geval niet denken. "Dat wil dus zeggen dat wij gedupeerd worden en die mafklappers op straat blijven lopen? Nooit. Ik denk er niet aan."

De gemeente Haarlemmermeer laat weten het erg vervelend te vinden dat Haverhals nu weer de dupe is geworden. Hij zou, in overleg met de gemeente, een camera op de brug kunnen plaatsen, maar dan zijn de kosten wel voor de ondernemer. De gemeente wijst erop dat Haverhals zijn zorgen en ideeën kenbaar kan maken in het 'zogeheten KVO-overleg (Keurmerk Veilig Ondernemen)', het overleg tussen de plaatselijke ondernemers, de gemeente en de politie.