Ga naar Content

Grote zorgen over komst vervuilde grond Park 21: "Dit moeten we niet willen"

NIEUW-VENNEP LTO Noord, de dorpsraad, omliggende landbouwbedrijven en bewonersvereniging van Nieuw-Vennep maken zich grote zorgen over de komst van vervuilde grond naar het recreatiegebied Park 21. "We moeten die risico's niet willen nemen."

De zorgen zijn onder meer dat de giftige stoffen in het grondwater en vervolgens in de voedselketen terechtkomen. "Als agrariër teel ik hier gewassen die aan allerlei voedseleisen moeten voldoen, en die eisen zijn heel strikt. Dan is het bizar dat een gemeente zich gewoon kan permitteren om met vervuiling de grond te verstieren", zegt agrariër Kees Avis. "Dit moeten we als bewoners van Haarlemmermeer niet willen."

Onrust
Recreatiegebied Park 21 is het paradepaardje van gemeente Haarlemmermeer: een 'metropolitaan' park van wel 1000 hectare groot. "Stelt u zich eens voor: dat is drie keer het Central Park", prijst wethouder Tom Horn het in een promo-video van de gemeente aan. Omdat gemeente zelf onvoldoende grond heeft voor de geplande recreatieve heuvels van vier meter hoog, is het plan om daarvoor licht verontreinigde grond uit Amsterdam te gebruiken. En dáár is veel onrust over.

De gemeente laat weten dat de grond geen bodemvreemde materialen bevat die door het water uitspoelbaar zijn en daardoor in het grondwater kunnen komen. Bovendien wordt de grond afgedekt met een halve meter uiterst schone grond. Er zouden geen risico's zijn voor de volksgezondheid. Maar de Vennepers zijn nog niet gerustgesteld. 

Lees ook: Dorpsraad roept Nieuw-Vennepers op: 'Maak vuist tegen vervuilde grond!'

"Wij weten niet wat daar voor bestandsdelen in zitten en welke risico's we daarmee lopen", zegt Marcel Klein van de Nieuw-Vennepse dorpsraad. De Vennepers zijn van mening dat vervuilde grond überhaupt niet thuishoort in een recreatiegebied. Momenteel is er wat hen betreft nog veel onduidelijk. "Ook voor onze kinderen die straks in die omgeving opgroeien. Nemen we geen onverantwoorde risico's?", aldus Klein. 

43 miljoen
Voor het afnemen van deze grond zou de gemeente Amsterdam aan Haarlemmermeer 43 miljoen euro betalen. Volgens Haarlemmermeer is er nog geen sprake van een 'deal'. Bewoners maken zich ook zorgen over de vinger in de pap die Amsterdam zou hebben. "Amsterdam gaat het nu betalen, daar komt het op neer", zegt Kees Avis. "Daar maak ik me heel erg grote zorgen om, dat Amsterdam gaat bepalen wat hier in de Haarlemmermeer gaat gebeuren."

Volgens LTO Noord is het de vraag of het park wel zo groot had gemoeten. "De afgelopen twintig jaar kreeg gemeente Haarlemmermeer niet van de grond. Nu ze geld krijgen van Amsterdam, kan het plan opeens niet meer gewijzigd worden. Het is zonde dat we deze deal met Amsterdam doen puur voor het geld."

Alternatief
Het alternatief is volgens bewoners om de parklaag minder hoog te maken en met minder heuvels. Dat zou ook het gevaar van het omhoogkomen van het zoute water onder grond verminderen. Dat is namelijk een andere grote zorg van de agrariërs. De boeren in laaggelegen polders hebben last van oud zout dat uit de bodem omhoog komt. In de regio wordt er al veel 'gespoeld' om de grond te zuiveren. De boeren vrezen dat er nog meer zout omhoog zal komen vanwege de druk wanneer er veel grond wordt gestort. 

Informatiebijeenkomst
Vanavond organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst met deskundigen van onder andere de GGD en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in Het Trefpunt, Hoofdweg 1318 te Nieuw-Vennep.

Foto: NH / Eline Boshuizen