Ga naar Content

Algen, het voedsel van de toekomst

RIJSENHOUT In een oude afgedankte plantenkas wordt gewerkt aan de teelt van algen. Deze zogeheten microwieren worden gezien als een voedingsmiddel met ongekende toekomstmogelijkheden.

Elfwegentocht
Algae Innovations is vandaag een halte van de zogeheten Elfwegentocht. Een duurzame tocht langs alle elf provincies die eindigt in culturele hoofdstad Leeuwarden. De tour staat in het teken van duurzaamheid en doet vandaag Noord-Holland aan. De deelnemers bezoeken bedrijven die circulair werken en krijgen in Rijsenhout tekst en uitleg over de duurzame teelt van algen.

"Noord-Holland heeft alle ingrediënten in huis om een leidende rol te spelen in de circulaire economie" aldus gedeputeerde Jack van der Hoek. "We hebben vooruitstrevende bedrijven, een sterke kenniseconomie en een goede infrastructuur. Daarom is het geen toeval dat juist hier tal van circulaire initiatieven van de grond komen", zo stelt Jack van der Hoek.

Algae Innovations
De algen bij Algae Innovations worden geteeld in grote waterbassins en 24 uur per dag geoogst. Volgens Robert Baard van Algae zijn er vele toepassingsmogelijkheden voor de algen. Je kunt het toevoegen aan drank en voedsel maar algen kunnen ook toegepast worden bij de productie van cosmetica. Een proef als voedingsmiddel voor planten is succesvol en de Fa Jongkind in Aalsmeer voegt het inmiddels toe aan plantensubstraat.

Sinds 3 jaar experimenteert Algae in een afgedankte plantenkas met de teelt van algen. Deze oeroude organismen groeien razendsnel en produceren meer zuurstof dan een flink bos. De productie in waterbassins lijkt eenvoudig maar het proces is uiterst gevoelig. De komende tijd wordt de productie in Rijsenhout uitgebreid met nieuwe waterbassins. 

Foto: marc ruyg