Ga naar Content

Rijpers verrast en boos door woningbouwproject: "We voelen ons in de kou gezet"

DE RIJP De omwonenden van een gesloopte basisschool in De Rijp voelen zich in de kou gezet. Niets wisten ze van de bouwplannen op het braakliggende terrein tegenover hun woningen. En nu blijkt dat ze te laat zijn om bezwaar te maken, omdat de gemeente hen niet zou hebben gekend in de plannen.

Bewoners van de Boeijerstraat waren overdonderd en totaal verrast toen er opeens een bouwbord stond op het terrein van de gesloopte basisschool De Tweemaster. Vijftien woningen komen op de plek van de school. Dát er een keer gebouwd ging worden wisten ze. En daar zijn ze ook niet op tegen.

"We kregen opeens een bord in de tuin waarop het bouwproject werd aangekondigd", vertelt Stefan Bommer namens tientallen huishoudens in de Boeijerstraat. "Toen zijn we toch maar eens gaan vragen 'hoe zit dat nou? En waarom weten we dit niet?'."

Bezwaartermijn verlopen
"Toen bleek dus dat er in maart een publicatie was geweest door de gemeente. Dat de bezwaartermijn inmiddels was verlopen. Dus het kwam er op neer: jammer". De omwonenden snapten er niks van dat bijna veertig huishoudens van niets wisten. Ze hadden namelijk graag bezwaar ingediend tegen het bouwproject.

"Er zijn onvoldoende parkeerplekken nu al, en straks wordt dat probleem alleen maar groter. Er verdwijnt ontzettend veel openbaar groen en speelgelegenheid. Verder is de nieuwbouw te kolossaal én kunnen we straks niet meer naar onze bootjes in de gracht hier omdat de grond die toegang geeft, ook verkocht is."

In de kou
"We voelen ons in de kou gezet door de gemeente", vult buurtbewoner Astrid Blokdijk aan. "Dat dit nog bestaat in een democratie. Je zou op z'n minst verwachten dat je wordt gekend als buurt." Daarom hebben ze als omwonenden de koppen bij elkaar gestoken, want dat dit zomaar kan dat geloofden ze niet.

Stefan Bommer: "De procedure klopt gewoon niet. De gemeente heeft het bouwplan alleen digitaal gepubliceerd, maar niet in ons huis-aan-huiskrantje. In het bestuursrecht en de gemeentewet staat duidelijk dat dat wél had gemoeten, zodat iedereen het had kúnnen weten". Een gang naar de Raad van State ligt dus in het verschiet.

Maar zo ver wil Bommer het niet laten komen: "We hopen eigenlijk dat de gemeenteraad z'n verantwoording neemt". Om die daarvan te overtuigen gaan de buurtgenoten vanavond inspreken bij de commissievergadering in het stadhuis van Alkmaar.

Verantwoordelijk wethouder Pieter Dijkman wilde niet reageren op de ontstane commotie. "Dat wil hij pas nadat de gemeenteraad hier over gesproken heeft", laat een gemeentevoorlichter aan NH Nieuws weten.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra