Ga naar Content

Varende drone 'Emily' helpt met opvissen rommel

HET GOOI 'Emily', het op afstand bestuurbare vaartuigje van Waternet, maakt het schoonmaken van de waterwegen in de regio een stuk gemakkelijker. Zoekend naar gezonken spullen, kan de nieuwe drone heel precies doorgeven waar er rommel op de bodem ligt.

Pas sinds een paar weken gebruiken Lennaert Zonneveld en Arnoud van der Wal drone 'Emily' bij hun werk langs de waterwegen in regio Amstel, Gooi en Vecht. De drone kan rommel op de waterbodem duidelijk in kaart te brengen, met speciale sonar-apparatuur.

Twee jaar geleden kwam Lennaert 'Emily' tegen op het internet en toen ging bij hem het idee ontstaan om haar voor zijn werk bij Waternet te gebruiken. In een oranje koffertje zit de monitor waar de sonarbeelden meteen op te zien zijn. Een directe wifi-verbinding tussen de monitor en de drone geeft 'Emily' uitgebreide informatie over de diepte en de objecten op de bodem.

"De meeste voorwerpen die we opvissen zijn vaak (lege) olievaten, autobanden, fietsen, gezonken bootjes en stukken hout", legt Lennaert uit. "Onze drone is vrij klein, net iets meer dan een meter lang. Daardoor past ze gemakkelijk achter in de auto en kunnen we haar overal snel in het water leggen. We hoeven dan niet met een aparte boot heen en weer te varen. Dat scheelt ons tijd."

Sluisdeuren vrij houden
Een van de werkzaamheden van Arnoud en Lennaert is het weghalen van rommel voor sluisdeuren, waardoor de deuren soms niet meer open kunnen. "Normaal gaan we beugelen, wat inhoud dat we met een lange beugel voelen of er langs de drempel van een sluis vervuiling zit. Dan kunnen sluisdeuren soms niet meer openen en sluiten. Maar met 'Emily' kunnen we gericht zoeken of het probleem niet een object vlak voor de sluisdeur is."

Lennaert durft stiekem al te kijken naar de mogelijkheden die de drone in de toekomst gaat bieden. "Er varen dan misschien zelfsturende 'Emily's' automatisch door de grachten, waardoor we 's ochtends gelijk data hebben waar er rommel op de bodem ligt. Ik verwacht dat ook hier het geautomatiseerd wordt."

Foto: NH Nieuws