Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Korter douchen en de tuin niet sproeien. Doe jij dat?

2 juli 2018, 12.42 uur · Aangepast 2 juli 2018, 12.55 uur
Door: · Foto:

Wegens de aanhoudende droogte roepen drinkwaterbedrijven hun klanten op om zuinig om te gaan met drinkwater. Hoe lang stond jij vanmorgen onder de douche?

Geen regen
Dit jaar hoort nu al bij de droogste jaren sinds we de hoeveelheid regen zijn gaan meten in 1906. Omdat ook de komende twee weken amper regen wordt verwacht lijkt 2018 een droogterecordjaar te gaan worden.

Grondwater
Zo'n 60 procent van ons drinkwater is afkomstig uit grondwater. De rest van het drinkwater komt uit rivieren en meren. Door aanhoudende droogte wordt het lastiger voor drinkwaterbedrijven om voldoende water te winnen. Ook omdat mensen met warm weer aanzienlijk meer water verbruiken om bijvoorbeeld de tuin te sproeien en zwembadjes te vullen.

Zuinig aan!
Drinkwaterbedrijven roepen ons op de komende tijd zuinig aan te doen met drinkwater. Niet in bad, kort douchen, de tuin niet spoeien en als de auto al gewassen moet worden dan liever met een emmer sop dan de met de tuinslang of de hogedrukreiniger.

Wat doe jij?
Doe jij mee aan die waterbesparende maatregelen of niet? We horen graag hoe jij tijdens deze droogte met water omgaat.

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].