Noord-Holland

Verdachte vernielen Israëlisch restaurant Amsterdam op vrije voeten

2 juli 2018, 11.42 uur · Aangepast 2 juli 2018, 12.47 uur · Foto: NH Nieuws/ Barbara Mulder

Whatsapp

AMSTERDAM (AT5) De man die wordt verdacht van het vernielen van de ruiten van een Israëlisch koosjer restaurant in Amsterdam-Zuid mag zijn proces in vrijheid afwachten. De raadkamer van het gerechtshof heeft dit besloten.

De 29-jarige man moet zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij niet binnen een straal van honderd meter rond het betreffende restaurant komen.

De beslissing volgde nadat de advocaat van de verdachte bezwaar had gemaakt tegen het oordeel van de raadkamer. Die kwam eerder tot de conclusie dat de man tot aan de inhoudelijke zitting op 11 juli in de cel moest blijven.

De man, die een Palestijnse vlag in de hand had, riep bij zijn daad op 7 december onder andere 'Allahu akbar'. Het restaurant HaCarmel was op dat moment gesloten en er waren geen mensen.

Grote beroering
Het incident heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) grote beroering veroorzaakt. De man wordt verdacht van vernieling en diefstal. Door het discriminatie-aspect aan zijn daad en het feit dat het een Israëlisch restaurant betrof, verdient hij wat het OM betreft een hogere straf dan doorgaans voor dit soort misdrijven staat. "Het OM zal tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dan ook fors rekening houden met deze context waarbinnen de vernieling en diefstal hebben plaatsgevonden."

Whatsapp