Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Burgemeester Zaanstad roept kabinet op tot 'excuses' voor slavernijverleden

1 juli 2018, 18.25 uur

ZAANSTAD Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad heeft de regering opgeroepen excuses aan te bieden voor het slavernijverleden van Nederland. Dat heeft hij tijdens Keti Koti - de viering van de afschaffing van de slavernij - in Zaandam gedaan. Hij deed dit in navolging van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die gisteren dezelfde oproep deed bij zijn herdenkingstoespraak bij het Rotterdamse slavernijmonument.

Aboutaleb riep het kabinet gisteren in de jaarlijkse herdenkingsdienst bij het Rotterdamse slavernijmonument op een stap verder te gaan en verontschuldigingen aan te bieden. De Rotterdamse burgervader vroeg om dit gebaar "voor het leed dat tienduizenden is berokkend. Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis." Wat toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher in 2013 zei paste in de tijdgeest van toen, stelt Aboutaleb. "Het is nu tijd voor een volgende stap."

Betreuren
Maar het kabinet houdt het voorlopig bij de woorden van Asscher van destijds. Die zijn net wat minder zwaar dan formele excuses. Het kabinet laat weten dat het "net als voorgaande kabinetten, ten zeerste de gebeurtenissen ten tijde van het slavernijverleden betreurt. Het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis".

Grove fouten
Bij de herdenking in 2013 noemde Asscher slavernij namens het toenmalige kabinet ook een "mensonterende praktijk" en een "schandvlek in onze geschiedenis". In 2001 had toenmalig minister van Integratiezaken Roger van Boxtel al "diepe spijt" betuigd voor het slavernijverleden, op een anti-racismeconferentie van de Verenigde Naties in Zuid-Afrika. Hij verklaarde toen dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht.

Lees ook: Slavernijverleden Nederland in Amsterdam herdacht

Nederland schafte in 1863 de slavernij af in Suriname en de Antillen. Dat wordt zondag herdacht, 155 jaar later. Die herdenking is in Amsterdam. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken houdt een toespraak.  

Excuus beladen
Nakomelingen van slaven van toen dringen al lange tijd aan op officiële excuses. Ook de roep om schadevergoeding klinkt zo nu en dan. Volgens de NOS zou de term 'excuus' beladen zijn, omdat Nederland hierdoor mogelijk juridisch aansprakelijk kan worden gesteld.

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen