Noord-Holland

NL
V

2018 nu al een van de droogste jaren sinds 1906

1 juli 2018, 11.21 uur · Foto: Sjef Kenniphaas

AMSTERDAM Vanaf vandaag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag, meldt Weeronline.

"Maar dat kan ook zo weer omslaan als het volgende maand weer een paar dagen flink regent", duidt NH-weerman Jan Visser. "Het is dit jaar iets langer droog weer, maar in principe hoort dit gewoon bij de Nederlandse zomers!" 

Problemen
Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort - droogte dus. Noord-Holland behoort tot de middenmoot qua droogte. "In onze provincie is het in het zuiden het droogst en dat is vooral vervelend voor de landbouwsector, natuur en de drinkwatervoorziening. Maar weertechnisch is het nog geen record." In andere delen van het land zoals Zeeland, Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg zijn de problemen groter. 

Lees ook: Hitte-alarm waterbedrijven: Wees zuinig met water 

Voorspelling
Visser: "Tot half juli blijft het sowieso warm en zonnig." De verwachting is daarom dat het neerslagtekort stijgt naar 210 milimeter. "Maar wat daarna gebeurt, weet je nooit."