Ga naar Content

Noord-Hollandse stranden kampen komend weekend met kwallenplaag: "Niet zeuren, naar het strand komen"

NOORD-HOLLAND Strandliefhebbers zullen dankzij het mooie weer aankomend weekend massaal op de Noord-Hollandse stranden te vinden zijn. Maar alleen zijn ze daar niet. De weersomstandigheden zorgen namelijk voor een paar ongewenste gasten: kwallen.

"Bij oostenwind heb je afvallige wind", legt kwallendeskundige Lodewijk van Walraven uit. "Het oppervlaktewater wordt van de kust afgeduwd en aangevuld met dieper water", vervolgt hij. In dat diepere water zitten veel kwallen, die kunnen worden meegenomen richting de kust en hier aanspoelen.

Lees ook: Deze kwallen kun jij aan de Noord-Hollandse kust tegenkomen

Verschillende strandgangers vertellen aan NH Nieuws hoe zij ooit een kwallenbeet hebben opgelopen. Zie de video hierboven voor hun ervaringen. 

Lees ook: Wat te doen bij een kwallenbeet? Vijf 'brandende' vragen en antwoorden over kwallen

De blauwe haarkwal en de kompaskwal zijn de twee kwallen waar je goed voor moet uitkijken. Die kunnen namelijk het ergste steken. Opgelet dus met de nodige, verfrissende duik in zee. Medewerkers van de reddingsbrigade zijn echter voorbereid om de branderige steken te behandelen. "Niet zeuren, gewoon naar het strand komen. Genieten!", besluit de reddingsbrigadier van Wijk aan Zee.

Foto: NH Nieuws