Ga naar Content

Nauwelijks aangifte bij winkeldiefstal in Amsterdam

30 juni 2018, 11.00 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Slechts 17 procent van de Amsterdamse winkeliers doet aangifte bij winkeldiefstal. Dat blijkt uit cijfers van 2013 tot 2017, opgevraagd door LocalFocus bij de politie. Het aantal geregistreerde aangiftes in de stad is daarmee in vijf jaar tijd bijna gehalveerd.

Vooral winkeliers in de grote steden blijken in de meeste gevallen geen aangifteformulier in te vullen, zoals in Rotterdam en Den Haag. Volgens de politie komt dat vooral doordat de diefstallen op een andere manier worden afgehandeld, zoals met een onkostenvergoeding.

Detailhandel Nederland denkt echter dat winkeliers steeds minder nut zien in het doen van aangifte. 

Vertrouwen
"Ik kan me voorstellen dat onder winkeliers in de grote steden het vertrouwen in de politie lager is en dat er daarom ook minder aangifte wordt gedaan", zegt Bert van Steeg, adjunct-directeur van Detailhandel Nederland.

Volgens hem is aangifte doen voor winkeliers vaak een tijdrovend proces "waar je zo een middag mee bezig bent". Omdat ze na de aangifte er vaak niks meer van horen, hebben winkeliers volgens hem ook het idee dat er niets mee gebeurt. 

Aantal winkeldiefstallen & aangiftes Amsterdam

Opvallende daling Zaanstad 
Opvallend uit de nieuwe cijfers is een stevige daling van het aantal winkeldiefstallen in Zaanstad. Waar in de jaren hiervoor het aantal geregistreerde winkeldiefstallen rond 600 lag, is dit in 2017 gedaald naar iets minder dan 500 diefstallen.

Het aantal aangiftes is daarmee ook gedaald van 90 procent in de jaren daarvoor, naar slechts 55 procent. 

Lees ook: Lokale partij wil meer controle op criminaliteit Zaanstad 

Aantal winkeldiefstallen & aangiftes Zaanstad

Makkelijker maken
Volgens Van Steeg van Detailhandel Nederland kan het doen van aangifte door de politie beter, sneller en makkelijker worden gemaakt. "Je kunt op dit moment wel online aangifte doen, maar als je informatie hebt over de dader, moet je toch naar het bureau om bijvoorbeeld zamerabeelden te overhandigen. Het zou de drempel verlagen als je die beelden gewoon online als bijlage toe zou kunnen voegen."