Ga naar Content
Noord-Holland

Chaos verwacht op stranddag door werk aan spoor

29 juni 2018, 22.00 uur · Aangepast 29 juni 2018, 23.26 uur
Door: · Foto: ProRail

ZANDVOORT Het wordt morgen prachtig strandweer met temperaturen die oplopen tot zo'n 27 graden, maar juist op dat moment vinden er werkzaamheden plaats op het spoor tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee. De NS gaat z'n 'uiterste best' doen om alle strandgangers naar hun plek van bestemming te brengen, maar de Maatschappij voor Beter OV voorziet grote problemen.

ProRail werkt komend weekend aan het spoor tussen Zandvoort aan Zee en Haarlem. Hierdoor kunnen tot morgenmiddag 17.30 uur geen treinen rijden tussen Haarlem en Zandvoort, wat met talloze strandgangers voor veel hinder kan zorgen. Ook kunnen treinreizigers het hele weekend niet van Amsterdam Sloterdijk naar Haarlem. 

Lees ook: Geen treinen naar Zandvoort: zo kun jij morgen toch optimaal genieten van de zon

Een onhandige timing, maar simpelweg niet te voorspellen, aldus ProRail. "Dit soort grootschalige projecten wordt ruim van tevoren gepland, dus we kunnen helaas geen rekening houden met het weer."

Bussen
De NS gaat extra bussen inzetten om de boel in goede banen te leiden. "We moeten een stevig beroep doen op de busmaatschappijen", aldus de woordvoerder. "Ons streven is om elke kwartier een bus te laten rijden, maar er is sowieso wel twintig minuten extra reistijd voor de strandgangers."

Lees ook: Komende week op-en-top zomer!

Toch lijkt die schatting optimistisch, want ook op de wegen wordt er drukte verwacht vanwege het mooie weer. Met slechts twee toegangswegen naar het strand én extra bussen op de weg, lijkt de kans op een verkeerschaos groot, maar daar laat de NS zich niet over uit. "Dat is een speculatie. We kunnen niet voorspellen hoe druk het gaat worden op de route ernaartoe."

'Chaos'
Rikus Spithorst van de Maatschappij voor Beter OV denkt dat de situatie onderschat wordt. "Ik verwacht wel chaos. Ik denk echt dat de NS alles op alles moet zetten om zoveel mogelijk bussen te fiksen en dat de verkeerspolitie moet helpen bij de situatie op de weg, zodat auto's en bussen kunnen doorrijden. Maar eerlijk? Ik zou mensen aanraden om vooral niet naar het strand van Zandvoort te gaan. Kies een ander strand!"

ProRail en NS raden aan om in ieder geval op tijd de reis te plannen en ook om op tijd weg te gaan. "Ga niet allemaal massaal tegelijkertijd die kant op, en denk na over alternatieven", aldus ProRail. "Je kunt ook fietsen vanuit Amsterdam. Houd in je achterhoofd dat je sowieso langer onderweg bent! En bekijk het van de zonnige kant: op zondag rijdt de trein wél."