Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollands cybercrimeteam rolt phishingbende op

29 juni 2018, 15.27 uur · Aangepast 29 juni 2018, 15.47 uur
Door: · Foto: Politie

NOORD-HOLLAND Het Cybercrimeteam Noord-Holland heeft op 13, 26 en 27 juni een gevoelige slag toegebracht aan een Nederlandse phishing bende. Bij huiszoekingen werden onder andere nepvuurwapens, drugs en duizenden euro's cash gevonden.

De criminelen opereerden vanuit Nederland en richtten zich op België. In de afgelopen dagen zijn er zes Nederlanders aangehouden en er zijn acht huiszoekingen geweest in onder andere Hoofddorp. De verdachten hebben leeftijden van 20 tot 30 jaar.

Het bijzondere aan deze zaak is dat Nederlanders zich richtten op Belgische banken en slachtoffers. De slachtoffers kregen bijvoorbeeld een valse sms. Deze leek afkomstig van hun bank. In het bericht stond dat ze om veiligheidsredenen een nieuwe app moesten installeren op hun mobiel via een meegestuurde link. Als de slachtoffers op deze link klikten, kregen de criminelen toegang tot hun bankgegevens en werd er geld van hun rekening overgeboekt.

Huiszoekingen
Bij de huiszoekingen werd er ongeveer 43.000 euro cashgeld gevonden, maar ook 9 mm patronen, Belgische bankpassen, gebruikte en nieuwe computers en telefoons. In één woning werden zoveel goederen in beslag genomen dat er een extra politiebus moest komen om alles mee te nemen. Het Nederlandse crimeteam werkte samen met teams uit België.

Straf
De verdachten moeten in België voor de rechter verschijnen. Zij gaan een maximale straf van vijf jaar tegemoet.