Noord-Holland

NL
V

Hitte-alarm waterbedrijven: wees zuinig met water

29 juni 2018, 19.40 uur · Aangepast 2 augustus 2018, 14.59 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Waterbedrijven in de regio waarschuwen: wees zuinig met water. Aanleiding is droogte dankzij het warme weer dat waarschijnlijk nog wel een week aanhoudt.

Door die aanhoudende warmte stijgt ons waterverbruik. Petra Creemers van drinkwaterleverancier PWN: "Op dit moment gebruiken we veertig procent meer water dan normaal. Op een gewone dag is dat 120 liter, dus kun je nagaan!"

Daarom adviseert het waterbedrijf om waterverbruik als het sproeien van de tuin of het autowassen drastisch te verminderen en bijvoorbeeld het afwassen te mijden in de piekuren: tussen 19.00 en 23.00 uur. 

Lees ook: Komende week op-en-top zomer!

"De afgelopen tijd was warm en droog en dus worden de zwembadjes in de tuin gevuld en de tuin extra gesproeid met water uit de kranen. Je hoort soms ook weleens dat iemand de tuinsproeier activeert, een WK-wedstrijd gaat kijken en vervolgens twee uur later denkt: oh ja, hij staat nog aan! Dat is zonde."

Ook is tijdens zo'n warme dag een extra douche of bad ook verleidelijk. "Niet doen. Wees zuinig." Samen douchen dan maar? Creemer lachend: "Dat laat ik aan de Noord-Hollanders zelf over!"

Iedereen water
Door zo'n waarschuwing lijkt het wel alsof er een watertekort dreigt, maar dat is niet het geval. "Blijf ook vooral drinken", benadrukt Creemers. "We drinken maar twee liter op een dag en dat is natuurlijk geen probleem. Drink juist! En als iedereen goed met water omgaat, kunnen wij ook gewoon iedereen water blijven leveren. Alleen als iedereen op dezelfde momenten veel water gebruikt, kan de druk op de kranen bijvoorbeeld lager worden."

Een aantal tips om 'wijs met water' om te gaan:

  • Neem een douche in plaats een bad
  • Gebruik uw (vaat)wasmachine bij voorkeur niet tijden de piekuren
  • Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter
  • Gebruik de spoelonderbreker op het toilet als het kan
  • Sla de wasbeurt van de auto een keer over als het niet hoeft
  • Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen, handen wassen en scheren 
  • Oppervlaktewater
    Ook waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) spoort aan in deze droge tijden extra zuinig met water om te gaan. "We zijn alert! Er is een neerslagtekort van 130 milimeter en als dit oploopt expecteren we onze veendijken - met name in Waterland - extra! Aangezien die kunnen uitdrogen. Zelf iets doen? Verspil en vervuil water niet!"